10°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 4°C

28.02.2020 / 12:25 BiH - Ministar sigurnosti BiH

Radončić: Nadamo se da će Turska kao i do sada postupiti odgovorno i solidarno

Radončić: Nadamo se da će Turska kao i do sada postupiti odgovorno i solidarno
Foto: Avaz - Vijesti.ba

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić rekao je da BiH sigurnosnim kanalima provjerava tačnost informacija koje su se pojavile o puštanju migranata iz Republike Turske prema Balkanu.

- Našim sigurnosnim kanalima provjeravamo tačnost informacija koje su se pojavile. U svakom slučaju, očekujemo da Republika Turska poštuje dogovor sa zemljama Evropske unije. Već sam ranije rekao da bi puštanje više od tri miliona izbjeglica prema EU bio uvod u humanitarnu katastrofu neviđenih razmjera i da bi u tom slučaju zajednički odgovor svih članica EU i regiona u cjelini bio neminovan i jedina opcija - izjavio je Radončić za Klix.


Dodao je da ipak trebamo sačekati i najprije utvrditi radi li se o sukcesivnom puštanju manjeg dijela izbjeglica, njih nekoliko hiljada, čiji se status dovodi u vezu s aktuelnom vojnom situacijom ili o nečemu mnogo većem.

- Uostalom, i ranije su viđeni slični slučajevi i najave iz Ankare, ali je Republika Turska na kraju uvijek postupila odgovorno i solidarno. Nadati se da će se to dogoditi i sada - zaključio je Radončić.

Podsjećamo, svjetski mediji objavili su da je Turska počela puštati migrante prema Balkanu usljed krize između zvanične Ankare i Damaska. Odnosno, da je nekoliko stotina migranata danas krenulo pješice preko sjeverozapada Turske prema granicama s Grčkom i Bugarskom.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo