13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

28.02.2020 / 22:58 BiH - Ćestitali Dan nezavisnosti

Nezavisnu, suverenu državu Bosnu i Herzegovinu poštuje Vlada Kanade

Nezavisnu, suverenu državu Bosnu i Herzegovinu poštuje Vlada Kanade
Foto: Vijesti.ba
Bosanskohercegovački građani u Kanadi kontinuirano jačaju osjećaj o svojoj jednoj jedinoj državi Bosni i Hercegovini,  razvijaju svijest o svojoj državi, te rade na njenoj izgradnji kao buduće članice Europske unije i NATO saveza.

Građani Bosne i Hercegovine su 1. marta 1992. godine imali svijest o nezavisnosti i od 64 posto, koliko je procentualno građana izašlo na referendum, 99 posto se izjasnilo za nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. Na taj način su dali puni legitimitet odluci da se referendum održi. Tokom maja, državu Bosnu i Hercegovinu je su priznale UN čime je ona postala subjekt međunarodnog prava. Time smo preuzeli obavezu da Bosnu i Hercegovinu uredimo po najvišim međunarodnim standardima.

Dan nezavisnosti kontinuirano osporavaju političke elite iz RS-a koje danas zagovaraju destrukciju države Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući Kanadi koja godinama podržava državne blagdane, odnosno suverenitet, teritorijalni integritet, političku nezavisnost i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine, antibosanska koalicija u i van države  ne može dovesti u pitanje državu Bosnu i Hercegovinu i njen razvitak. Što je antibosanska politika u i van Bosne i Hercegovine jača, Kanada i mnogi drugi prijatelji sve više poštuju nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. Oni koji mržnjom prema državi Bosni i Hercegovini hoće destrukcijom unesrećiti sve oko sebe, zapravo su sami već duboko unesrećeni vlastitom mržnjom i destrukcijom. Oni su odbačeno od Kanade.

U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, Vlada Kanade i drugi kanadski politički subjekati su poslali čestitke građanima i narodima BiH.  Istaknuti član Kanadskog parlamenta i član Kanadsko-Bosanskohercegovačke grupe prijateljstva u Parlamentu Kanade, gospodin Bob Bratina, gradonačelnik Hamiltona gospodin Fred Eisenberger i članica Skupštine grada Hamiltona Maria Pearson.

Osjećamo se počastvovano zbog činjenice da živimo u državi koja priznaje i brani samostalnost i nezavisnost države Bosne i Hercegovine. Odnos Kanade i posebno grada Hamiltona prema državi Bosni i Hercegovini je najbolja poruka negatorima samostalnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Negatorima države Bosne i Hercegovine, Kanada i grad Hamilton šalju najbolju poruku: Dan nezavisnosti je bio jeste i vječno će ostati simbol bosanskohercegovačkog državnog i društvenog trajanja i uzdizanja. Bosna i Hercegovina  je nezavisna država koja kao takva postoji i koju kao takvu priznaje Kanada. Bosne i Hercegovine ima mnogo u Kanadi. Kanada daje primjer kako se treba suprostavljati antibosanskoj politici. Sretna i dugovječna budi Bosna i Hercegovino.

U ime Vlade Kanade - Gospodin Bob Bratina: “U ime Kanadske vlade želim uputiti svoje najbolje želje svim Kanađanima bosanskog porijekla na ovaj Dan nezavisnosti. Bosanskohercegovačka zajednica ovdje u Kanadi treba da bude ponosna na svoje naslijeđe i ljepotu svoje zemlje. Počašćen sam što mi je još jednom pružena prilika da uputim čestitku vašoj zajednici. Tokom života bio sam blagoslovljen da upoznam bosanski narod, vašu kulturu i vašu domovinu.  Proslo je mnogo godina od kada sam imao priliku posjetiti vašu divnu zemlju i nadam se da ću jednog dana dobiti priliku da ponovno vidim svu njenu ljepotu. Molim vas prihvatite moje najbolje želje za predivan dan.

Gradonačelnik Hamiltona, gospodin Fred Eisenberger čestitao Dan nezavisnosti BiH i odao priznanje Bosanskoj zajednici u Hamiltonu za veliki doprinos boljem gradu Hamiltonu ali i državi Kanadi.

"Zadovoljstvo mi je izraziti najbolje želje i čestitke povodom obilježavanja Dan nezavisnosti BiH u nedelju, 1. marta 2020. Ovo je važan dan kojim obilježavamo nezavosnost države BiH od bivše Jugoslavije prije 28 godina. Zahvaljujem se za veliki doprinos bosanske zajednice gradu Hamiltonu. Mojom odlukom u ime Skupštine grada Hamiltona povodom Dana nezavisnosti bosanska zastava se vijori iznad Gradske skpštine i elektronski simbol grada Hamiltona je u nacionalnim bojama bosanske zastave. Stalna posvećenost Bosanaca i Hercegovaca slobodi i slobodnom udruživanju različitih etničkih, vjerskih i kulturnih narodnih grupa je primjer svijetu. Bosansko-kanadski građani su dali značajan doprinos kulturnoj raznolikosti našeg grada i naše nacije. Hvala vam što ste učinili naš grad bogatijim".  

Veliki prijatelj države BiH, članica skupštine grada Hamiltona Maria Pearson čestitala Dan nezavosnosti BiH.

 “Želim čestitati i poslati moje najbolje želje bosanskoj zajednici u Kanadi u povodu obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti BiH. Vaš prelomni historijski pokret 1. marta 1992. za savremenu, suverenu, nezavisnu državu BiH potvrdio je nezavisnost i suverenost države BiH kao izraz volje većine njenih građana. Na taj memorijalni dan, BiH je stekla uslove da postane članica međunarodne zajednice, kao 177. članica Ujedinjenih nacija. Cjenim i pozdravljam napore Bosanske zajednice u Kanadi na njenom prepoznatom radu za bolju BiH i ohrabrujem je da nastavi odličnu borbu za bolju državu BiH”, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo