3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C

29.02.2020 / 12:00 BiH - Svečana akademija

U Kalesiji počelo obilježavanje Dana nezavisnosti BiH

U Kalesiji počelo obilježavanje Dana nezavisnosti BiH

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na centralnom spomen-obilježju u centru Kalesije počelo je obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Cvijeće su položili općinski načelnik Sead Džafić sa pomoćnicima, predsjedavajući Općinskog vijeća Enes Idrizović te predstavnici udruženja proisteklih iz rata, porodice šehida i poginulih boraca, RVI, demobilisani borci te predstavnici političkih partija i stranaka, kao i članovi nevladinih i organizacija i udruženja.

Nakon toga u sali Bosanskog kulturnog centra "Alija Izetbegović" Kalesija održana je Svečana akademija koja je počela intorniranjem himne "Jedna si jedina" i podizanjem zastave sa kojom je država stekla samostalnost, a zatim i aktuelnom himnom.

- Ovaj dan mnogi naši građani su platili krvlju, da imamo nezavisnu i samostalnu državu. Nikada nećemo zaboraviti najhrabrije sinove koji dadoše živote za ovu državu kao ni one koji su sa puškom u ruci branili njene temelje i njene granice - kazao je Džafić.

On je pozvao profesore historije da uče djecu o bitnosti 1.marta, o patnjama koje su Bošnjaci prošli kako bi danas mogli reći da imaju svoju nezavisnu državu.

Prisutnima u sali obratio se i predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija Enes Idrizović koji je istakao da sve mlađe generacije trebaju biti zahvalne onima koji su na Referendumu 1992. rekli da žele nezavisnu državu a kasnije nakon izbijanja agresije su stali u odbranu njenih teritorija.

Svečanu akademiju svojim igrama uveličali su i predstavnici GKUD-a "Halisije" iz Kalesije i članovi KUD-a "Biser" iz Tojšića, kao i učenici Osnovne škole Kalesija.

Nakon akademije u galerijskom prostoru BKC-a otvorena je i izložba "Slovo o bosanskim herojima", saopćeno je iz Općine Kalesija.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo