10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

29.02.2020 / 19:45 Svijet - Krenuli iz Turske

Više hiljada migranata vraćeno sa granice Grčke, situacija je sve napetija

Više hiljada migranata vraćeno sa granice Grčke, situacija je sve napetija
Foto: Vijesti.ba
Grčka je u posljednjih nekoliko sati vratila više hiljada migranata koji su došli iz Turske i pokušali da na organizovan, masovan i nezakonit način pređu granicu nakon što je Ankara pustila migrante koji žele da se domognu Evrope, saopštila je grčka Vlada.

"Osujećeno je više od 4.000 ilegalnih pokušaja prelaska granice", rekao je portparol Vlade Stelios Petsas za grčku televiziju ERT nakon vanredne sjednice kojom je predsjedavao premijer Kirjakos Micotakis.

Osim toga, uhapšeno je 66 migranata koji su uspjeli da uđu na teritoriju Grčke.

Granična policija i specijalne jedinice policije upotrijebile su suzavac i šok bombe da bi spriječile migrante da uđu u Grčku preko graničnih prelaza Kacanijes i Pazarkule.

Situacija je i dalje veoma napeta, a neki migranti uspjeli su da pređu graničnu rijeku u gumenim čamcima, javila je državna televizija.

Grčka je pojačala kontrole kod ostrva u Egejskom moru sa više od 50 brodova mornarice i Obalske straže.

"Zaštitili smo naše granice, koje su, takođe, granice EU", rekao je portparol Vlade u Atini.

Migrantska kriza uslijedila je nakon što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pustio migrante da dođu do granice sa EU.

"Mi smo juče otvorili vrata. Od danas broj migranata na granici dostigao je 18.000", rekao je Erdogan u govoru članovima stranke u Istanbulu, dodajući da će ih uskoro biti 30.000.

Bugarska, druga članica EU koja dijeli granicu sa Turskom, rekla je da oni nemaju problema sa migrantima.

"Na našoj granici uopšte nema migranata", rekao je danas premijer Bugarske Bojko Borisov.

Borisov je ranije rekao da je juče razgovarao sa Erdoganom i da su se dogovorili da se sastanu naredne sedmice.

Šef granične policije na najvećem bugarsko-turskom prelazu Kapetan Andrejevo Svetlan Kičikov rekao je da je situacija slična kao i proteklih dana, da se migranti kreću prema zapadu iz Istanbula, ali ne i prema bugarskoj granici, prenosi večeras DPA.

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov naveo je da je u pripravnosti 300 vojnika i 50 pripadnika specijalnih snaga koje će, u slučaju potrebe, biti raspoređeni na granici sa Turskom. On je istakao mogućnost da bude poslato oko 1.000 vojnika.

"Pažljivo pratimo situaciju, posebno kroz Fronteks. Reagovaćemo na svaki zahtjev za pomoć državnih vlasti", rekao je portparol Evropske komisije Adalbert Janc.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo