3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

26.03.2020 / 09:28 KORONAVIRUS - Predsjednik Slovenije

Pahor: Epidemija pod kontrolom, slažem se s davanjem ovlasti vojsci na granici

Pahor: Epidemija pod kontrolom, slažem se s davanjem ovlasti vojsci na granici
Foto: Vijesti.ba

Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je u srijedu da je suglasan da se na južnu granicu pošalje vojska zbog opasnosti ilegalnih migracija, ali tek nakon što se za to osigura potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

 U sinoćnjem razgovoru za Slovensku televiziju Pahor je rekao da se slaže s aktivacijom 37. članka zakona o obrani koji je donesen u vrijeme masovne migrantske krize, a kojima vojska može dobiti policijske ovlasti u čuvanju granice, ali tek nakon što vlada za to osigura suglasnost zastupničkih skupina u parlamentu.

 "Jako je važno da bez obzira na izvanredne prilike očuvamo osjećaj za demokraciju i poštovanje demokratskih standarda jer se ni u ovoj situaciji ne mogu privremeno ukinuti demokratska pravila", kazao je Pahor, dodavši da su rezerve i različita mišljenja o aktivaciji vojske "legitimna", te da većinu u parlamentu valja argumentima uvjeriti da je taj potez potreban.

 Pahor smatra da Slovenija kontrolira epidemiju koronavirusa.

 Pahor će danas o tome i drugim pitanjima vezanim za epidemiju koronavirusa razgovarati s premijerom Janezom Janšom, te predsjednicima parlamenta i Državnog vijeća, a u razgovoru za RTV je rekao kako je uvjeren da se Slovenija i vlada dobro nose s epidemijom i njezinim ekonomskim posljedicama.

 "Pravodobno smo uveli radikalnije, dijelom  možda i prekomjerne restrikcije kako bismo smanjili krivulju rasta zaraženih i oboljelih. Iako ne znamo kad će epidemija dosegnuti vrhunac, mislim da uz oprezni optimizam možemo konstatirati da Slovenija danas kontrolira situaciju", kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor, prenosi Hina.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo