8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

26.03.2020 / 18:51 KORONAVIRUS - Nove tvrdnje

Boračko udruženje: Preminulog Mustafića odbili testirati

Boračko udruženje: Preminulog Mustafića odbili testirati
Konjic / Vijesti.ba
Hasib Mustafić iz Konjica preminuo je prije dva dana od posljedica koronavirusa, i on je ujedno prva žrtva u gradu na Neretvi koji ima najveći broj oboljelih od koronavirusa u FBiH.

Boračko udruženje Klis (BUK) iz Buturović polja kod Konjica, čiji je preminuli Mustafić bio član, zatražilo je od Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNK odgovore na neka pitanja vezana za njegovu smrt.

Oni u pismu tvrde kako je Hasib Mustafić još 17. marta imao razvijene simptome koji su ukazivali na to da je vjerovatno zaražen koronavirusom, te da se obratio hitnoj službi i glavnom epidemiologu gdje mu je rečeno da postoje samo tri testa koja su već korištena po prioritetima.

Podsjećaju da je Mustafić testiran tek 21. marta u Mostaru kada se bolest već razvila i kada je bilo kasno da se spasi Mustafićev život.

BUK od nadležnih organa zahtijeva odgovore na pitanja; Ko su priorieti? Zaraženi ili članovi Kriznog štaba i njihove porodice?, te odgovor na pitanje šta se dešava sa medicinskim osobljem i zašto je toliko njih odjednom na bolovanju?

”Opet obični ljudi koji su uvijek bili spremni da brane ovu zemlju treba da umiru a da o njima niko ne vodi računa, jer su prioriteti za testiranje neki drugi, na koje se samo sumnja da su zaraženi iako ni danas nemaju izražene simptome virusa”, kažu u Boračkom udruženju Klis.

Buk je zatražio da se hitno obavi testiranje članova Mustafićeve porodice s kojima je bio u kontaktu, da se obavi dezinfekcija kompletne kuće preminulog Hasiba Mustafića, da se utvrde i objave podaci o spiskovima testiranih (broj testova broj testiranih) i da se daju jasne odredbe o prioritetima testiranja i da se te odredbe poštuju.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo