7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

29.03.2020 / 08:37 KORONAVIRUS - 10 tona

Prvi dio pomoći iz Emirata avionom stigao u Srbiju

Prvi dio pomoći iz Emirata avionom stigao u Srbiju
Foto: Telegraf - Vijesti.ba

Avion sa zaštitnim sredstvima za borbu protiv virusa korona, koju su kao prvi dio pomoći poslali Ujedinjeni Arapski Emirati, sletio je u Beograd oko tri sata poslije ponoći.

U prvom dijelu donacije UAE nalazi se 13.750 zaštitnih i 15.000 bolničkih odijela, ‪500.000 rukavica, 30.000 sredstava za zaštitu cipela, 20.000 maski, 6.000 sanitizera – ukupno 10 tona pomoći, objavio je RTS.

U drugom dijelu donacije, Ujedinjeni Arapski Emirati poslaće Srbiji respiratore.

Avion su na aerodromu dočekali ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasador UAE u Srbiji Mubarak Said El Daherija, drugi srpski zvaničnici i diplomata iz UAE.

Vulin se zahvalio šeiku Bin Zajedu i građanima UAE u svoje i u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Malo je zemalja na svijetu koje nisu zatražile pomoć od UAE, a još je manje zemalja koje su dobile ovako veliku, ovako potrebnu, velikodušnu pomoć kao što je dobila Srbija - istakao je Vulin.

Pomoć je, kako kaže, došla u pravom času i čini ono što je potrebno u ovom trenutku – maske, odijela, kaljače.

Prijatelji se poznaju u teškim vremenima, ističe Vulin i podsjeća da se pristiglom pomoći "opredmetio dogovor predsejdnika Vučića i šeika Muhameda Bin Zajeda i pokazalo da Srbija nije sama".

Avion je stigao po instrukcijama šeika Halife bin Zajeda el Nahjana, predsjednika UAE, a pod nadzorom šeika Muhameda bin Zajeda el Nahjana, prijestolonasljednika Abu Dabija.

U saopštenju ambasade UAE navodi se da su UAE preduzeli niz međunarodnih humanitarnih akcija kako bi pomogli svijetu u borbi sa ovim opakim virusom, a Republika Srbija je, kao jedna od prijateljskih zemalja, ističe se, u UAE i ovog puta imala prioritet.

- UAE će nastaviti svoju uspješnu bilateralnu saradnju sa Republikom Srbijom, a posebna pažnja i pomoć bratskoj zemlji i njenom narodu biće pružena u svakom, pa i ovom izuzetno teškom trenutku za sve - navodi se u saopštenju ambasade UAE u Srbiji.



(Vijesti.ba )

Izdvajamo