3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

30.03.2020 / 10:16 KORONAVIRUS - Dostaviti obračune

Poljoprivednici: Podrška mjerama Vlade FBiH, kantoni da urade svoj dio

Poljoprivednici: Podrška mjerama Vlade FBiH, kantoni da urade svoj dio

Obzirom na najavljen za ovu sedmicu početak isplate federalnih poticaja, želimo podsjetiti kantone na obavezu dostavljanja Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obračuna za proizvodnje za IV kvartal prošle godine.

- Do sada su samo Posavski, Hercegovačko-neretvanski i Bosansko-podrinjski kanton uradili svoj dio posla, zahvaljujući čemu će poljoprivrednicima iz ovih kantona poticaji biti isplaćeni u prvom redu, navode iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Kažu da je pogotovo zabrinjavajuće kašnjenje u dostavljanju obračuna dva kantona sa najvećim brojem proizvođača mlijeka, a to su Unsko-sanski i Tuzlanski kanton.

- Podsjećamo nadležna kantonalna ministarstva da su ove godine i Budžet Federacije BiH i Program poticaja usvojeni na vrijeme, te će za sva eventualna kašnjenja u isplatama odgovornost snosti kantonalni nivo, navode iz Udruženja i dodaju:

- Ovom prilikom želimo pozdraviti mjere za ojačanje poljoprivrede koje je predložila Vlada Federacije BiH. U ovom periodu apsolutni prioritet svih nadležnih institucija treba biti povećanje obrađenih površina, odnosno proizvodnje hrane.

Poljoprivrednici smatraju da će svaka dodatna marka investirana u poljoprivredu dugoročno smanjit našu ovisnost o uvoznoj hrani.

- Nakon zatvaranja granica i ograničavanja kretanja među državama svima je konačno jasno koliko je bitno da budemo u stanju prehraniti Bosnu i Hercegovinu. Pandemija će proći, ali njene pouke ne smiju biti zaboravljene. Nadamo se da će poljoprivreda i nakon što prevaziđemo trenutnu krizu moći računati na snažnu podršku države, kaže se u saopćenju.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo