12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

30.03.2020 / 11:30 KORONAVIRUS - Koronavirus

Još dvojica zaraženih Zeničana bili na liječenju u Centru za srce u Tuzli

Još dvojica zaraženih Zeničana bili na liječenju u Centru za srce u Tuzli
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Potvrđeno je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu, čime se brojka zaraženih u tom kantonu povećala na 20 , a više od 5.000 osoba nalazi u izolaciji u kućnim uslovima i u Studentskom centru Zenica.

Danas je zaraza potvrđena kod novih sedam osoba u Zenici (ukupno 12), dvoje u Zavidovićima (3) te jedne osobe u Žepču, gdjeje, tako, prvi put dokazana zaraza. Dvoje zaraženih do sada  je u Tešnju te po jedno u Visokom i Brezi.

-Svi zaraženi, za koje smo upravo dobili nalaze, dolaze iz primarne medicine. Pet novozaraženih u Zenici potiču iz porodice pacijenta koji je smješten u Kantonalnoj bolnici Zenica, a koji je došao iz Tuzle.

Drugo dvoje zaraženih u Zenici također su stigli iz Centra za srce iz Tuzle. Važno nam je da je negativan bio Zavidovićanin, koji je također došao iz Tuzle i koji je bio smješten u bolnici u Tešnju. On je dolazio u Dom zdravlja u Zavidovićima pa bi i broj zaraženih bio puno veći- kazao je u izjavi za Fenu resorni ministar i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Ministarstva zdravstva ZDK Adnan Jupić.

Napominje kako imaju dovoljan broj sredstava za uzimanje brisova od osoba za koje sumnjaju da su zaražene koronavirusom, ali da se u tom kantonu još ne rade testiranja.

-Mi ćemo u narednom periodu uzimati više uzoraka, ali opet samo od osoba kod kojih postoji zdravstveno i stručno utemeljeni razlozi da budu testirane. Nikako zbog straha ili nečijih želja - ističe Jupić, koji najavljuje da će uskoro od Federalnog ministarstva zdravstva zatražiti akreditaciju za laboratorije u KBZ-u i Općoj bolnici Tešanj, čime bi se i u tom kantonu počela raditi testiranja na Covid-19.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac potvrdio je da još uvijek nisu uzimali briseve od svog osoblja koje su, nakon potvrde zaraze kod jednog kardiovaskularnog bolesnika s kojim su bili u kontaktu, preventivno poslali u izolaciju u Studentski centar ili kućama.

-Rano je još za testiranja, jer treba da prođe pet-šest dana od potvrđenog kontakta sa zaraženim. Međutim, svih 45 naših radnika poslani su u izolaciju i neće biti radno angažirani, osim, možda, nekoliko kolega sa Odjela za infektivne bolesti koji mogu raditi pod zaštitnim odjelima - kaže Skomorac.

Od ukupnog broja zaraženih osoba, troje pacijenata iz Zenice su izliječeni te u petak te pušteni kući, dok je kod pacijenta iz Tešnja negativan bio prvi kontrolni test, koji bi danas trebao biti ponovljen pa bi on mogao biti i četvrti izliječeni od Covida-19 u tom kantonu.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo