9°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 9°C
Bihać 3°C

30.03.2020 / 13:46 KORONAVIRUS - Koronavirus

Mađarska daje veće ovlasti Orbanu?

Mađarska daje veće ovlasti Orbanu?
Viktor Orban / Vijesti.ba
Mađarska je spremna za donošenje zakona o koronavirusu, zakona koji podrazumijeva zatvorsku kaznu za širenje dezinformacija. No kritičari tvrde - bit će to samo još jedna poluga u rukama premijera Viktora Orbana, jer zakon nema vremensko ograničenje ...

Mađarski parlament u kome Orbanova Fidesz stranka ima dvotrećinsku većinu sprema se da zakon donese još danas, uprkos protivljenju opozicionih zastupnika koji kroz klauzule traže vremensko ograničenje zakona.

Zakonom će se uvesti zatvorske kazne i do 5 godina za namjerno širenje dezinformacija kojima se ometa vladin odgovor na pandemiju. Javnost strahuje da bi se ovakve odredbe mogle koristiti za cenzurisanje kriticizma vlade. "Ovaj bi zakon kreirao trajno vanredno stanje, čime bi Orban i njegova stranka dodatno srozali ljudska prava, što čini svih svojih 10 godina vladavine", stav je mađarskog ogranka Amnesty Internationala.

Zaključno s nedjeljom, 29. 03., u Mađarskoj je registrovano 408 slučajeva zaraze virusom Covid 19, odnosno 13 smrtnih ishoda. Međutim, pretpostavlja se da su stvarne brojke veće.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo