-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

30.03.2020 / 15:10 KORONAVIRUS - Raste broj oboljelih

Broj zaraženih koronavirusom u Rusiji premašio 1.800

Broj zaraženih koronavirusom u Rusiji premašio 1.800

Broj slučajeva koronavirusa u Rusiji u ponedjeljak je premašio 1.800 ljudi, prisiljavajući vlasti da razmotre mjere blokade društvenog života širom zemlje.

Vladina radna grupa koja nadzire napore u borbi protiv epidemije saopćila je da Rusija sada ima 1.836 potvrđenih slučajeva koronavirusa, za 300 više u odnosu na prethodni dan. Grupa je saopćila da je devet osoba preminulo. Na rusku prijestonicu Moskvu otpada više od 1.200 novih slučajeva koronavirusa.

Čelnik radne grupe, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, naredio je mjere blokade počevši od ponedjeljka, tražeći od svih građana izuzev onih koji rade u ključnim sektorima da ostanu u kućama, izuzev vanrednih medicinskih slučajeva i kupovine isključivo u najbližoj prodavnici ili apoteci. Očekuje se da novo zakonodavstvo bude usvojeno u narednim danima kako bi se raščistila pitanja oko legalnosti novih mjera.

Ruski premijer Mihail Mišustin instruirao je sve regionalne guvernere  da se pripreme za slične mjere blokade širom goleme zemlje, prenosi Associated Press.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo