10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

30.03.2020 / 20:49 KORONAVIRUS - Koronavirus

Predstavnici Štaba CZ Općine Novi Grad Sarajevo posjetili Gerontološki centar

Predstavnici Štaba CZ Općine Novi Grad Sarajevo posjetili Gerontološki centar
Foto: Fena / Vijesti.ba
Štab civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo tokom provođenja mjera sprečavanja širenja koronavirusa i zaštite zdravlja stanovništva, posebnu pažnju posvetio je Gerontološkom centru u Nedžarićima, u kojem je smješteno oko 350 starih i iznemoglih osoba.

Uzimajući u obzir činjenicu da se u Centru nalazi najosjetljivija kategorija našeg stanovništva, Štab CZ poduzeo je brojne mjere kako bi se korisnici Centra na što bolji mogući način zaštitili od oboljenja koje uzrokuje virus COVID - 19.

Pravovremeno je osigurana zaštitna oprema, zaštitne maske i rukavice, kao i dezinfekcija cijelog prostora, a potom i kontejner za presvlačenje i dezinfekciju odjeće uposlenika. Uz konsultacije sa Štabom, uspostavljene su stroge procedure kretanja osoblja i korisnika, kako bi se što više smanjio direktni kontakt sa onima koji odlaze i dolaze u Centar, a time smanjila i mogućnost prenošenja virusa. Također, Štab je odredio i osobu koja je tokom 24 sata kontakt između Centra i Civilne zaštite, kako bi se osigurao stalni protok informacija i učinilo sve da se objekat i njegovi korisnici i uposlenici zaštite od koronavirusa.

Načelnik te općine Semir Efendić danas je, zajedno s potpredsjednicima Općinskog vijeća Elvisom Hodžićem i Jasminom Šaljićem, posjetio tu ustanovu i za potrebe medicinskog osoblja uručio pet zaštitnih maski - vizira, koje besplatno za zdravstvene ustanove proizvodi novogradska firma "Dizart".

Direktorica Centra Melisa Alibašić - Hadžić upoznala ih je s poduzetim mjerama zaštite osoblja i korisnika centra, istakavši da se osim kontinuirane sistematske dezinfekcije prostorija, vrši maksimalna kontrola ulaska i izlaska u ustanovu, kako ljudi, tako i roba. Uz to, na ulazu u ustanovu vrši se kontrola tjelesne temperature, a prilikom ulaska u Centar vrši se i dezinfekcija automobila, te dezinfekcija dvorišnog prostora i uniformi uposlenika.

Mjere zaštite od širenja koronavirusa u saradnji Štaba CZ Općine Novi Grad Sarajevo i ove ustanove nastavit će se i u narednom periodu, saopćeno je iz te sarajevske općine.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo