7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

01.04.2020 / 17:28 KORONAVIRUS - Krizni štab

Čerkez: Većina zaraženih ima blage simptome bolesti

Čerkez: Većina zaraženih ima blage simptome bolesti
Foto: Vijesti.ba

U Federaciji BiH na koronavirus dosad je obavljeno 1.652 testiranja, od čega je pozitivno bilo njih 216. Od tog broja, 119 je žena, a 97 muškaraca.

Rekao je ovo danas u Sarajevu na konferenciji za novinare član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

U toku današnjeg dana, kako je naveo, testirano je 317 osoba, a na koronavirus su bile pozitivne 34.

Apelovao je na sve da ne stigmatiziraju one koji su u izolaciji, već da im budu podrška.

- Svjesni smo da će se u BiH u narednom periodu povećavati broj zaraženih. Međutim, optimistična je vijest, na osnovu dosadašnjih rezultata, da je čak 80 posto ljudi koji su bili zaraženi imalo blage simptome bolesti - rekao je Čerkez.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača ističe da će pandemija koronavirusa ostaviti dugoročne negativne posljedice u svim društvenim segmentima, posebno na zdravlje građana, stabilnost ekonomije, očuvanje radnih mjesta i socijalnu sigurnost.

- Potreban je visok stepen discipline i poštivanja utvrđenih mjera. Svako od nas treba da radi svoj posao, i medicinski radnici, i policijski službenici, i članovi Vlade, i sanitarni radnici. Svi smo mi dio jednog tima sa istim ciljem - okončati pandemiju i vratiti se redovnom životu - kazao je Drljača.

Uvjerava građane da Vlada FBiH i njeni timovi permanentno rade kako bi se zaštitilo zdravlje građana i održala socijalna i ekonomska stabilnost.

- Penzije, kao i naknade socijalnim kategorijama koje se isplaćuju iz federalnog budžeta bit će blagovremene - potcrtao je Drljača.

Ističe da je Vlada FBiH poduzela značajne mjere u cilju održavanja stabilnosti privrede i očuvanja radnih mjesta.

- Formiran je i Koordinacioni odbor za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica koronavirusa, radi se na formiranju garancijskog i stabilizacijskog fonda. Tu su i razne mjere, olakšice za privrednike i građane. Zatim prenamjena tih sredstava i troškova, rezanje onih koji nisu neophodni - poručio je Drljača.

Dodaje da je u pripremi i tzv. paket stabilizacijskih mjera, koji će se najvjerovatnije naći na sjednici Vlade FBiH zakazanoj u petak.

Obzirom da je jedan od ključnih prioriteta Vlade FBiH očuvanje radnih mjesta i osiguranje dodatnih nedostajućih sredstava za socijalno zbrinjavanje lica kojima je prestao radni odnos, Drljača je istakao kako je od Federalnog zavoda za zapošljavanje zatraženo da izmijeni plan rada za 2020. godinu i uskladi ga s novonastalom situacijom.

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kaže da se bilježi očigledan pad putnika koji ulaze u BiH.

- Jučer imamo nešto veći broj putnika koji je ušao u odnosu na taj broj od prekjučer, tako da imamo ukupno 458 putnika koji su u BiH ušli preko FBiH - ističe Ajdinović.

Od 15. marta dosad je ukupno izrečeno 20.615 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor, odnosno pod mjere izolacije od 14 dana.

Napominje da s današnjim danom za 2.011 osoba u FBiH ističu mjere koje su im izrekli federalni sanitarni inspektori.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo