14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

02.04.2020 / 13:43 KORONAVIRUS - Prezentiran Plan i procedure

EFSA - Fleksibilnost i racionalni kompromis u uslovima pandemije koronavirusa

EFSA - Fleksibilnost i racionalni kompromis u uslovima pandemije koronavirusa
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA) je prezentirao „Plan i procedure za akademski i nastavni kontinuitet u uslovima pojave i širenja koronavirusa“.

Cilj izrade i usvajanja Plana je nastavak prilagođavanja svih procesa koji se odvijaju na EFSA elektronskom okruženju, kako bi se zaštitilo zdravlje studenata i zaposlenih.

U tekućem semestru, EFSA ima aktivan 121 predmet na svim odsjecima, smjerovima i međunarodnim programima, za koje se nastava, parcijalni ispiti i ostale aktivnosti izvode kontinuirao putem sistema virtuelnih učionica (BigBlueButton), Courseware-a i drugih softverskih programa i alata.

- Kontinuirani nastavni proces studente će držati fokusiranima na proces učenja, što će sigurno doprinijeti i psihološkoj stabilnosti u periodu ograničenog fizičkog kretanja i, generalno, ograničenih mogućnosti – smatraju u EFSA.

Također će bez prekida biti realizirane i nenastavne aktivnosti, kao što su sastanci, sjednice katedri, Vijeća, odbrane završnih radova, dok se podrška naučnoistraživačkom radu realizira putem svih tehnički dostupnih resursa Bibliotečko-informacionog centra EFSA.

EFSA stavlja na raspolaganje svoje intelektualne kapacitete i stručna znanja svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini za pitanja, konsultacije i planiranja ekonomske strategije naše zemlje u toku i nakon pandemije.

U tom kontekstu, održan je sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija Kantona Sarajevo, s ciljem diskusije i predlaganja mjera koje će osigurati oporavak privrede Kantona Sarajevo i BiH u cjelini.

- Neka nam ključne riječi budu fleksibilnost i racionalni kompromis. Na taj način ćemo postati i otporniji na potencijalne probleme – poručuju sa EFSA.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo