3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C

03.04.2020 / 13:21 KORONAVIRUS - Koronavirus

HNK: Žarište u Čitluku, moguće nove mjere

HNK: Žarište u Čitluku, moguće nove mjere
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Tokom jučerašnjeg dana na području HNK testirano je 47 osoba, od kojih je 16 bilo pozitivno na koronavirus.

- U Mostaru je bilo dvoje pozitivnih, u Jablanici 4, a u Čitluku 10, dok u Konjicu nije bilo pozitivnih slučajeva - rekao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor ZZJZ HNK, doktor Nermin Avdić.

Od ukupnog broja oboljelih, žene čine 60, a muškarci 40 posto.

- Najveći broj oboljelih na 100.000 stanovnika ima u Čitluku - 139, zatim u Konjicu 111,8, u Jablanici je 61,6 i u Mostaru 22 - rekao je Avdić, napomenuvši da Konjic i Čitluk odskaču od ostalih gradova.

Svi kapaciteti upravo su usmjereni prema Čitluku, navodi Avdić, imajući u vidu da je taj grad u posljednje vrijeme preuzeo negativnu ulogu vodećeg po broju novozaraženih.

- Probat ćemo da u Čitluku uspostavimo mjere slične kao i u Konjicu, gdje posljednjih dana imamo po jedan-dva ili manji broj slučajeva - konstatovao je Avdić.

Ako se uspije uspostaviti saradnja sa svim općinama, ali i građanima, to će sigurno dati i dobar rezultat. U protivnom, naglašava, taj rezultat sasvim će sigurno biti lošiji.

Avdić je najavio da će tokom dana zajedno s ministrom zdravstva HNK otići u posjetu Čitluku, kako bi se s predstavnicima lokalne vlasti pokušale dogovoriti dodatne mjere, kako bi se taj grad stavio pod nadzor.


- Ako se ne budemo pridržavali mjera, u pogledu smanjenja socijalnih kontakata, smanjenja kretanja, zadržavanja u kući, vrlo brzo izaći ćemo iz ove kontrole koju jedva uspijevamo i održati - dodao je Avdić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo