9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

04.04.2020 / 18:32 KORONAVIRUS - COVID-19

Austrija bilježi znatan pad broja zaraženih

Austrija bilježi znatan pad broja zaraženih
Foto: Vijesti.ba
Austrija je među prvim evropskim zemljama uvela stroga pravila vezana uz ograničenje kretanja i socijalne kontakte.

Austrija bilježi znatno usporenje porasta broja zaraženih korona virusom, saopćio je austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober u subotu, prenijela je Hina.

"Najnoviji podaci pokazuju da mjere koje smo odabrali u Austriji pokazuju djelovanje", rekao je ministar zdravstva Rudolf Anschober (Zeleni).

On je rekao kako je sada potrebno ovaj trend "pojačati i stabilizirati" te je istodobno apelirao na građane Austrije da se i dalje, usprkos proljetnom vremenu, pridržavaju mjere smanjenja socijalnih kontakata na minimum.

"Mi sada ne smijemo ništa riskirati nego, ponukani uspjehom, nastaviti s maratonom mjera", upozorio je austrijski ministar zdravstva.

Anschober je naglasio da se tokom predstojećih uskrsnih praznika u istoj sobi ne smije zadržavati više od pet osoba ako se ne radi o osobama koje žive u istom kućanstvu.

Dnevni porast zaraženih je u Austriji, kako je naglasio Anschober, pao na ispod deset posto u usporedbi s razdobljem prije tri sedmice kada je dnevni rast iznosi 40 posto.

Ministarstvo zdravstva je subotu javilo kako se u Austriji trenutno bilježi 11.781 zaraženi, a od posljedica korona virusa je do sada umrlo 186 osoba.

Austrija je među prvim evropskim zemljama uvela stroga pravila vezana uz ograničenje kretanja i socijalne kontakte.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo