1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 2°C
Bihać -2°C

04.04.2020 / 18:57 KORONAVIRUS - Ukupno testirano 2.646 građana

Čerkez: U FBiH 320 pozitivnih na koronavirus

Čerkez: U FBiH 320 pozitivnih na koronavirus
Goran Čerkez / FENA
U Federaciji BiH danas je testirana 371, a koronavirus je potvrđen kod 31 osobe, saopštio je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

Kako je rekao na redovnoj konferenciji za novinare, do sada je ukupno testirano 2.646 građana FBiH, a zaključno s današnjim danom imamo 320 pozitivnih osoba.

Od posljedica zaraze koronavirusom, također do današnjeg dana, preminulo je 14 osoba.

Čerkez kaže da je danas, prvog dana vikenda, imao priliku da obiđe određene lokacije na kojima se okupljaju građani, počev od Bijambara, preko Vilsonovog šetališta pa do okolnih planina. Sreo je, kaže, prevelik broj ljudi koji se okupljaju u grupama.

Zamolio je građane još jednom da se počnu ponašati ozbiljnije.

- Ulazimo u vrijeme gdje ćemo imati povećan broj slučajeva, i ja bih molio da ovakvim ponašanjem ne doprinosimo ubrzavanju tog procesa - naveo je Čerkez.

Apelovao je na MUP-ove da pojačaju svoje kontrole, kontrolišu izletišta i mjesta okupljanja građana, i ne dopuste ovakvo kršenje donesenih naredbi.

- Najlakše bi bilo donijeti naredbu da se zabranjuje šetanje svakom stanovniku. Međutim, u ovom vremenu smatramo da to nije rješenje. Apelujemo na razum i moralnu obavezu, da nikoga ne zarazimo. Stoga vas još jednom molim da sutra pokušamo ispoštovati naredbe kojima štitimo zdravlje cjelokupnog stanovništva FBiH - dodaje Čerkez.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo