9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

06.04.2020 / 15:19 KORONAVIRUS - COVID-19

Nova namjena bečkih fijakera - dostava hrane ugroženima

Nova namjena bečkih fijakera - dostava hrane ugroženima
Foto: Eurocomm - PR Sarajevo

Zbog epidemije koronavirusa su i bečki fijakeri ostali bez primarnog posla, ali u saradnji s hotelom Intercontinental u Beču, trenutno imaju novu namjenu - isporučuju hranu posebno ugroženim osobama, saopćila je Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča, Eurocomm-PR Sarajevo.

- Kuhinja hotela Intercontinental pripremi oko 250 besplatnih obroka dnevno - kazala je direktorica tog hotela Brigitte Trattner.

Više od 50 godina stari hotel je trenutno zatvoren i akciju pripremanja besplatnih obroka provodi u suradnji s austrijskim Caritasom te drugim kompanijama i partnerima.

Planirano je da projekt traje do 13. aprila, ali ako situacija bude zahtijevala, realizacija će biti produžena.

Volonteri koji žele podržati projekat mogu se registrirati na posebnoj facebook stranici "Intercontinental kocht" svakim danom do 17 sati, kao i penzioneri kojima su neophodi obroci.

Hotel je u medijima objavio i brojeve telefona za penzionere i volontere, a obroci se ne  isporučuju samo fijakerima već i biciklima, automobilima i sl.

Ideja za dostavu fijakerima je potekla od udruženja "Pro-Fiaker-Kultur" koje promovira i održava kulturu fijakera u Beču.

Ovaj projekat pomaže i životinjama. Budući da fijakeri trenutno nemaju primarnu namjenu, nova je jedna od rijetkih prilika za kretanje i vježbu konja.



(Vijesti.ba )

Izdvajamo