10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

07.04.2020 / 09:03 KORONAVIRUS - INZ

Svjetski dan zdravlja: Podržimo sestre i babice

Svjetski dan zdravlja: Podržimo sestre i babice
Foto: INZ - Vijesti.ba

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. aprila, a ovogodišnji slogan glasi "Podržimo sestre i babice" (Support nurses and midwives).

Tog je dana 1948. godine osnovana Svjetska zdravstvena organizacija (SZO - WHO - World health organisation) na prvoj Zdravstvenoj skupštini.  

Ove godine, Svjetski dan zdravlja je fokusiran je rad medicinskih sestara i babica, te podsjećanje svjetskih lidera na kritičnu ulogu koju oni igraju u održavanju svijeta zdravim. Ove godine, kao nikada do sada, ukazuje se i dokazuje važnost tih zanimanja, ističu u saopćenju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Pojam zdravlja se veže vrlo često samo uz odsustvo bolesti, ali pojam zdravlja je puno više i prema definiciji svjetske zdravstvene organizacije "Zdravlje predstavlja tjelesno, duševno, socijalno i ekonomsko blagostanje, a ne samo odsustvo bolesti".

Kako ističu iz INZ, medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici nalaze se na čelu reakcije na COVID-19 – pružanjem visokog kvaliteta tretmana i njege, te poštovanja osoba kojima je njega potrebna, vodeći dijalog u zajednici za rješavanje strahova i pitanja i, u nekim slučajevima, prikupljanje podataka za kliničke i epidemiološke studije. Svjetski dan zdravlja treba da naglasi trenutni status sestrinstva širom svijeta. WHO-SZO i njeni partneri dali su niz preporuka za jačanje radne snage za sestre i babice.

Te preporuke će biti od ključnog značaja za postizanje nacionalnih i globalnih ciljeva vezanih za univerzalnu zdravstvenu pokrivenost i dostupnost, zdravlje majke i djeteta, zarazne i nezarazne bolesti, uključujući mentalno zdravlje, spremnost na hitne slučajeve i reagovanje, sigurnost pacijenata i pružanje integrisane brige orjentisane na čovjeka.

Pet ključnih preporuka WHO-a su ulaganje u obrazovanje medicinskih sestara i babica, zapošljavanje većeg broja specijaliziranih medicinskih sestara, ulaganje i jačanje liderskih vještina medicinskih sestara i babica, jačanje sestrinske uloge u zdravstvenom sistemu, te pružanje podrške zdravstvenim radnicima u jačanju i provođenju promocije zdravlja i prevencije bolesti, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo