16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

07.04.2020 / 10:12 Ekonomija - Darmin Terzić

Zenicatrans i bez Nadzornog odbora, radnici čekaju minimalac za januar i februar

Zenicatrans i bez Nadzornog odbora, radnici čekaju minimalac za januar i februar
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Javno komunalno preduzeće Zenicatrans-prevoz putnika dobilo je iz gradskog budžeta Grada Zenice 540.000 KM, od ukupno za ovu godinu odobrenih milion KM - potvrdio je Feni direktor tog preduzeća Darmin Terzić.

Prvu su tranšu, ističe Terzić, iskoristili za isplatu pola oktobarske te novembarsku i decembarsku plaću, zatim doprinose za pomenuti period i topli obrok za decembar prošle godine.

- Poslali smo zahtjev Gradskoj upravi da nam se uplati i ostatak novca, da bismo mogli isplatiti plaće za januar i februar ove godine. Plaće su, s obzirom da u tom periodu nismo radili, obračunali na minimalac, koji iznosi oko 390 KM - kaže Terzić.

Preduzeće je, sa oko 160 radnika, koliko su imali 31. decembra prošle godine kada su zbog nedostatka novca za gorivo i sredstva za rad obustavili prijevoz i blokirali Autobusku stanicu, sada ostalo na oko 100 zaposlenih.

- Najviše je ljudi otišlo na početku marta. Svi čekamo odluku Gradskog vijeća i Gradske uprave šta planiraju poduzeti. Da li će to biti gašenje, o čemu moraju donijeti odluku, ili će se ići u njegovo prestruktuiranje. Mi smo pripremili plan rada sa 85 radnika, koji bi nam bili dovoljni za održavanje gradskog saobraćaja i rad Autobuske stanice, dok bi ostali bili penzionisani. Međutim, čekamo stav Grada - rekao je Terzić.

Napominje da 9. aprila ističe i privremena odluka Gradske uprave o dodjeli gradskog javnog prijevoza privatnim kompanijama Babić Biss-tours iz Zenice i Prevoz putnika Zavidovići, nakon čega će, kaže Terzić, odluku o sudbini gradskog prijevoza u tom gradu morati donijeti Gradsko vijeće i Gradska uprava.  

- S obzirom da je s 31. martom istekao i mandat privremenom Nadzornom odboru, naše preduzeće sada nema ni taj odbor. Treba biti raspisan i javni poziv za izbor novog Nadzornog odbora - upozorava Terzić.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo