8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

07.04.2020 / 14:36 KORONAVIRUS - Sarajevo

Sutra sjednica Doma naroda PFBiH, buduća zasjedanja online

Sutra sjednica Doma naroda PFBiH, buduća zasjedanja online
Foto: Arhiva- Vijesti.ba

Dan kasnije iza Predstavničkog doma, sutra će i Dom naroda Federalnog parlamenta održati sjednicu da bi izmijenio Poslovnik i time omogućio da buduća zasjedanja održava online dok traje epidemija koronavirusa.

Takve izmjene Poslovnika danas je jednoglasno odobrio Predstavnički dom na vanrednom zasjedanju održanom bez prisustva medija, kada su se zastupnici sastali u Domu mladih Centra Skenderija u Sarajevu, uz sigurnosne mjere fizičke udaljenosti među njima od najmanje metar i po i uz druge propisane uvjete zaštite. Nakon što su zastupnici jednoglasno izmijenili Poslovnik, već prekosutra bi mogla biti zakazana naredna, online sjednica Doma, s Prijedlogom zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom na dnevnom redu. Taj akt je već u parlamentarnoj proceduru, kao i prijedlog rebalansa federalnog budžeta, izjavio je predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović.

Prema najavama, članovi Doma naroda također će se sastati sutra u Domu mladih Centra Skenderija kao prostoru koji omogućava obaveznu i dovoljnu fizičku udaljenost među svim učesnicima. Obavezni su da poštuju i druge mjere zaštite u uvjetima epidemije.

Buduća online zasjedanja oba doma Federalnog parlamenta omogućit će da nesmetano funkcionira najviše zakonodavno tijelo u Federaciji BiH i donosi potrebne odluke u novonastaloj situaciji.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo