10°C
Mostar 13°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

07.04.2020 / 16:05 KORONAVIRUS - Koronavirus

U Sloveniji usporava rast broja oboljelih

U Sloveniji usporava rast broja oboljelih
Foto: Arhiv
Broj novozaraženih koronavirusom u Sloveniji povećan je tijekom ponedjeljka za 38 te je sada ukupno 1059 oboljelih od covida-19, objavila je u utorak slovenska vlada, što, čini se, govori o trendu smanjivanja dnevnog rasta broja oboljelih.

Broj hospitaliziranih pacijenata povećao se u ponedjeljak za šest pa ih je sada u bolnicama 114, od čega na odjelima intenzivne skrbi 30, prenosi Hina.

Broj umrlih koji su bili zaraženi koronavirusom ostao je isti i riječ je o 30 osoba.

Jučer je iz bolnica otpušteno četvero pacijenata, pa se njih ukupno 102 smatra oporavljenim i zdravim.

Sve to, čini se, govori o trendu smanjenja dnevnog prirasta novih slučajeva, čemu su pridonijele oštre restrikcije, zbog čega vlada razmatra ponovno pokretanje proizvodnje u nekim industrijskim sektorima nakon uskrsnog ponedjeljka.

"Važno je da se restrikcija držimo i za vrijeme uskrsnih praznika. Neka Uskrs bude znak za novi početak, početak povratka zdravlja i smanjivanja krivulje zaraženih. Izdržimo kako bismo u sljedećem tjednu napravili plan za postupno smanjivanje restrikcija", kazao je na konferenciji za novinare Jelko Kacin, glasnogovornik vlade za pandemijsku krizu.

"Dosadašnjim mjerama i restrikcijama postigli smo dobre rezultate i reakciju našeg zdravstvenog sustava možemo uspoređivati s onim najboljima u svijetu, zbog čega danas posebno zahvaljujem našim zdravstvenim djelatnicima", kazao je ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Kako je na istoj konferenciji izjavio ministar za rad, obitelj i socijalnu politiku Janez Cigler Kralj, vlada će u drugom protukriznom paketu, koji treba predložiti do kraja mjeseca, pokušati uvažiti i neke zahtjeve sindikata.

To se primjerice odnosi na mogućnost da i nezaposleni koji su na zavodima za zapošljavanje, a nemaju više prava na nikakvu naknadu za nezaposlenost, u vrijeme trajanja epidemije na nju ostvare pravo. To bi vrijedilo i za tzv. zaposlene u nesigurnim oblicima zapošljavanja, tzv. prekarne radnike te invalide i druge koji rade polovično radno vrijeme.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo