7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

07.04.2020 / 16:23 KORONAVIRUS - Covid-19

Psihološka podrška za građane, zdravstvene radnike i volontere u ZDK

Psihološka podrška za građane, zdravstvene radnike i volontere u ZDK
Foto: FENA
Službi za spašavanje Zeničko-dobojskog kantona naređeno je da po hitnom postupku izvrši renoviranje prostora za proširenje izolatorija za zbrinjavanje zaraženih od koronavirusa Stacionaru Kantonalne bolnice Zenica, ...

... kazao je komandant Štaba civilne zaštite i ministar Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak.

Ističe da su na današnjoj sjednici Štaba uputili preporuku BH Telecomu, BH Pošti te poslovnim bankama u tom kantonu da u periodu od osam do 12 sati ujutro uslužuju samo penzionere.

- Njima je izlazak dozvoljen samo u ovoj sedmici i zbog bržeg i efikasnijeg prolaza, da mogu da rješavaju svoju papirologiju i plaćanje računa- kazao je Isak.

Udruženje psihologa ZDK, napominje Isak, na današnjoj je sjednici ponudilo svoje usluge da se organizira Centar za psihološku podršku građanima i medicinarima koji su "na prvoj liniji" odbrane od koronavirusa, a koji bi svoje usluge pružali podršku preko telefona, interneta ili viber-grupa. Aktivnost na osposobljavanju tog centra provest će Kantonalna uprava CZ.

Sedin Hebibović iz Udruženja psihologa ZDK napominje kako se ovim dogovorom naslanjaju na raniji rad Centra za mentalno zdravlje, ali kako svi centri za mentalno zdravlje nemaju psihologa, ovim će putem omogućiti svim građanima u tom kantonu da putem civilne zaštite obave besplatan telefonski poziv.

- S druge strane će dobiti dežurnog psihologa i druge volontere, koji će im dati osnovne instrukcije šta da rade u stanju uznemirenosti. Za one kojima telefonski kontakt nije smanjio uznemirenost, obezbijedit ćemo online krizne grupe, sa iskusnim psihologom i psihoterapeutom - kazao je Hebibović.

Sve resurse, uz pomoć CZZDK, psiholozi će postaviti na jednoj web-stranici, da bi ih svi građani mogli koristiti preko svojih mobitela ili laptopa da bi se smirili.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo