8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

08.04.2020 / 12:03 BiH - Dan Roma

VSTV: Romi u BiH se i danas suočavaju sa kršenjem osnovnih prava

VSTV: Romi u BiH se i danas suočavaju sa kršenjem osnovnih prava
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Međunarodni dan Roma obilježava se od 1971. godine 8. aprila u sjećanje na prvi Svjetski kongres Roma, kada su se prvi put susreli predstavnici Roma iz 25 zemalja i osnovali Romsku uniju.

Tog dana izabrani su romska zastava i službena himna te je odlučeno da se svi uvredljivi nazivi za ovaj narod zamijene riječju  Rom, što u prevodu s romskog jezika znači - čovjek, saopćilo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine.

- Iako su ostvareni brojni pomaci, s ciljem punog uključivanja Roma u sve društvene tokove, prvenstveno u kontekstu uspostavljanja zakonodavnog i institucionalnog okvira, Romi u BiH se i danas suočavaju s kršenjem njihovih osnovnih prava te je potrebno nastaviti aktivno djelovanje, na svim nivoima vlasti u BiH i obezbijediti bolji pristup u ostvarivanju njihovih socijalnih, ekonomskih i kulturnih prava.

Pristup pravdi mora biti jednak i uniforman za sve građane pred sudom, a odnos nosilaca pravosudnih funkcija prema svim korisnicima pravosudnog sistema mora biti jednak bez obzira na porijeklo, rasu, spol, dob, vjeru, nacionalnost, društveni ili ekonomski status - ističu iz VSTV-a. saopćenja.

U tom smislu, budući da je problem diskriminacije istaknut kao jedan od gorućih problema s kojima se Romi suočavaju, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je u okviru Projekta “Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH – druga faza“, koji finansira Vlada Švedske, analiziralo predmete diskriminacije na sudovima u Bosni i Hercegovini.

Na temelju rezultata analize, izvršilo je dopunu Sistema za automatsko upravljanje predmetima (CMS sistem), kako bi se omogućilo sveobuhvatno prikupljanje podataka o oblicima, vrstama i osnovama diskriminacije u pravosuđu BiH.

Naime, adekvatno prikupljanje podataka, koje prije toga nije bilo moguće, neizostavan je uslov za monitoringa stanja kad je riječ o predmetima diskriminacije, a zatim, što je najvažnije, poduzimanje aktivnosti za otklanjanje eventualno utvrđenih nepravilnosti, napominje VSTV.

Osim toga, neujednačena sudska praksa u ovoj oblasti, kao i nedovoljno razumijevanje pojedinih instituta Zakona o zabrani diskriminacije, ukazali su i na potrebu dodatne edukacije sudija i drugih uposlenika sudova, koji vrše unos podataka u CMS sistem.

Stoga VSTV BiH planira odgovarajuće obuke kojima će se nosioci pravosudnih funkcija i pravosudno osoblje dodatno educirati o značaju i načinu unošenja podataka o diskriminaciji.

- Dakle, unapređenje načina unošenja i prikupljanja podataka omogućava identificiranje, pa slijedom toga i otklanjanje eventualnih problema u pravosuđu BiH kad je riječ o postupanju u predmetima diskriminacije. Posljedično, pravosuđe koje pravilno primjenjuje Zakon o zabrani diskriminacije kreira pravnu sigurnost i u konačnici omogućava pristup pravdi za sve građane BiH - citat je iz saopćenja.

Također se napominje da VSTV BiH brine o tome da se programima obuke i stručnog usavršavanja entitetskih centara za edukaciju sudija i tužilaca obuhvate odgovarajuće obuke/seminare s ciljem upoznavanja nosilaca pravosudnih funkcija s položajem i potrebama pripadnika ranjivih grupa kao ravnopravnih korisnika pravosuđa te pružanja adekvatne pomoći i podrške u ostvarenju njihovih prava, tj. osiguranja jednakog pristupa pravdi.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo