12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

08.04.2020 / 13:49 KORONAVIRUS - Henriette Fore

Direktorica UNICEF-a poziva na otpis i restrukturiranje duga najsiromašnijima

Direktorica UNICEF-a poziva na otpis i restrukturiranje duga najsiromašnijima
Foto: Vijesti.ba

Izvršna direktorica UNICEF-a Henriette Fore poziva na otpis i restrukturiranje duga zemljama kojima je to potrebno, saopćio je UNICEF u Bosni i Hercegovini.

 - Za najsiromašnije zemlje svijeta, finansijska kriza izazvana pandemijom, u kombinaciji sa oslabljenim obavezama otplate duga, ometaju njihovu sposobnost sprečavanja daljeg prenosa i zaštite građana - poručila je Fore.

COVID-19 stvara globalnu ekonomsku krizu bez presedana, navela je dalje, a u svim takvim krizama, i ovo ekonomsko uništenje je surovo i nejednako raspodijeljeno.

 - Za najsiromašnije zemlje svijeta, finansijska kriza izazvana pandemijom, u kombinaciji s oslabljenim obavezama otplate duga, ometaju njihovu sposobnost sprečavanja daljeg prenosa i zaštite građana.

A za porodice unutar tih zemalja sa velikim gubitkom prihoda i ograničenim pristupom hrani u okruženjima u kojima je socijalno distanciranje nemoguće, gdje su sapun i voda za pranje ruku luksuz, a kvalitetne zdravstvene usluge ne postoje, situacija je već teška i samo će se pogoršati - upozorila je.

Iako su djeca uglavnom pošteđena neposrednih zdravstvenih posljedica pandemije, navodi dalje Fore, pretrpjet će ekonomsko uništenje koje dolazi nakon pandemije jer više od 200 miliona djece živi u zemljama opterećenim dugovima, a teret duga otežava zemljama koje se bore protiv pandemije da spriječe širenje bolesti.

- Osobito su zemlje sa niskim primanjima prisiljene da drastično povećaju potrošnju kako bi odgovorile na vanrednu situaciju u zdravstvu, istovremeno smanjujući - ili u nekim slučajevima stvarajući - sisteme socijalne zaštite, uključujući bezuslovne novčane transfere, garanciju prihoda za one koji izgube posao i sigurnost zaposlenja.

Dodatna potrebna potrošnja ne smije utjecati na smanjenje troškova drugih kritičnih usluga za djecu, kao što su rutinska imunizacija, briga o majčinstvu i zaštita djece. U ovom ključnom trenutku, zemlje trebaju potrošiti više da zaštite budućnost svoje djece.

Da bi se smanjio prijenos bolesti i spriječila daljnja ekonomska katastrofa, UNICEF se svim srcem pridružuje predsjedniku Svjetske banke i upravnom direktoru MMF-a u svom pozivu na otpis duga i restrukturiranje duga za zemlje kojima je to potrebno - rekla je izvršna direktorica UNICEF-a.

Navela je i napomenu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antónia Guterresa, istaknutu u njegovom nedavnom pismu upućenom G20, prema kojoj je restrukturiranje duga prioritet uključujući neposredna odricanja od plaćanja kamata za 2020. godinu, kao mi da su, smanjujući teret finansijskog duga, veće vjerovatnoće da će države pružiti agilni i agresivan odgovor potreban za smanjenje uticaja ekonomske krize na zaustavljanje COVID-19.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo