8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

08.04.2020 / 14:29 KORONAVIRUS - Banja Luka

Razgovori s MMF i Svjetskom bankom o sredstvima za saniranje posljedica Covida

Razgovori s MMF i Svjetskom bankom o sredstvima za saniranje posljedica Covida
Foto: FENA - Vijesti.ba

Nadležni predstvanici vlasti Republike Srpske vode razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskom komisijom, s ciljem osiguranja donatorskih i kreditnih sredstava za borbu protiv virusa korona i saniranju posljedica pandemije.

Na sastanku entitetske predsjednice Željke Cvijanović, premijera Raovana Viškovića, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića, koji čine Glavni koordinacioni tim u RS, razgovarano je i o efektima donesenih mjera na teritoriji RS u suzbijanjeu pandemije i jačanju sposobnosti zdravstvenog sektora.

Analizirane su već donesene i mjere koje su u pripremi za podršku privredi i lokalnim zajednicama.

Jedna od mjera odnosi se na uspostavljanje Garantnog kreditnog fonda kao vida podrške malim i srednjim preduzećima kroz davanje garancije za uzimanje kredita kod poslovnih banaka za finansiranje obrtnog kapitala i likvidnost, saopćeno je iz entitetske vlade.

Također, u pripremi je i uspostavljanje Kompenzacionog fonda za podršku privredi i zdravstvenom sektoru i Fonda za podršku lokalnim zajednicama i preduzećima od lokalnog značaja.

Apelovali su na građane da se striktno pridržavaju svih preporuka nadležnih instutucija, kada je riječ o zaštiti od virusa korona, kao i na lica kojima je određena kućna izolacija da se strogo pridržavaju propisanih mjera.

 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo