8°C
Mostar 14°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 4°C

08.04.2020 / 15:09 KORONAVIRUS - Covid-19

Ministar privrede KS Jeličić predstavio kratkoročne mjere za područje KS

Ministar privrede KS Jeličić predstavio kratkoročne mjere za područje KS
Foto: AA
Privrednim subjektima kojima je naredbama štabova Civilne zaštite zabranjen rad na području Kantona Sarajevo neće se naplaćivati zakupnina poslovnih prostora počevši od 1. aprila 2020, pa do prestanka naredbe o zabrani rada, ...

... a kojima je zakupodavac Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i sve općine u Kantonu Sarajevo, najavio je ministar privrede Kantona Sarajevo (KS) Draško Jeličić, javlja Anadolu Agency (AA).

Jeličić je na današnjoj press konferenciji Vlade Kantona Sarajevo i Štaba civilne zaštite KS uposlenike i poslodavce je obavijestio da je u toku obrada podataka za isplatu plate za mart 2020, do visine minimalne plate definirane općim kolektivnim ugovorom prema svim privrednim subjektima kojima je odlukama štabova Civilne zaštite zabranjen rad, a na temelju datuma o primjeni istih, a koji su zadržali broj radnika u martu u odnosu na februar 2020, uz ispunjenje obaveza na osnovu javnih prihoda zaključno s 31. decembrom 2019.

Pojasnio je kako je će ova sredstva biti isplaćena putem formiranog fonda.

Ministar je rekao kako su na osnovu održana tri sastanka kojima su prisustvovali načelnici i predstavnici općina u KS i gradonačelnik, došli u prvoj fazi do kratkoročnih mjera koje će se provoditi na području cijelog Kantona Sarajevo, a tiču se određenih rasterećenja.

”Svim privrednim subjektima kojima je naredbama štabova Civilne zaštite zabranjen rad na području Kantona Sarajevo, neće se naplaćivati zakupnina poslovnih prostora počevši od 1. aprila 2020, pa do prestanka naredbe o zabrani rada, a kojima je zakupodavac Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i sve općine u Kantonu Sarajevo. Druga mjera tiče se onih privrednih subjekata kojima je naredbama štabova Civilne zaštite zabranjen rad na području Kantona Sarajevo, neće se naplaćivati zakupnina za korištenje javnih površina od 1. aprila 2020. pa do prestanka naredbe o zabrani rada, a kojima je zakupodavac Grad, odnosno sve općine KS”, rekao je Jeličić.

Javnost je informisao i da je Ministarstvo privrede KS pokrenulo proceduru donošenja okvirnog zakona koji bi obuhvatio sve planirane aktivnosti sa ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica, kao što su promjena svrhe korištenja namjenskih sredstava, smanjenje ili obustava plaćanja određenih parafiskalnih obaveza, refundacija dijela troškova odnosnim privrednim subjektima i drugi, a koje je moguće specificirati tek nakon izvršene detaljne analize izvora sredstava, rashoda sredstava za ove namjene i korisnika sredstava, ali i nakon donošenja federalnog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Komandantica Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo i ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč rekla je kako je nakon 21 dan, otkada je proglašeno stanje prirodne ili druge nesreće, Štab CZ zajedno s Crvenim križem i općinskim štabovima CZ U KS svakodnevno provodi aktivnosti dezinfekcije te podjele lijekova i hrane socijalno-ugroženim kategorijama

Osvrnula se i na “Studentski centar Sarajevo”, koji je proglašen karantinom, a koji je ujedno i objekat za prinudnu izolaciju.

”U objektu se nalazi 84 odrasle osobe koje su smještene, a stigle su iz Italije, Švedske i Francuske. Za njih su osigurani svi neophodni sanitarni, zdravstveni i drugi uslovi za boravak. U toku jučerašnjeg dana je medicinska ekipa Doma zdravlja obavila 15 pregleda kod pacijenata koji su prijavili zdravstvene probleme”, rekla je Glamoč.

Dodala je kako je u toku dana došlo je i do kršenja izolacije, pa su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova priveli još jednu osobu u paviljon na Bjelavama.

”Tako da se u tom paviljonu nalaze dvije osobe koje su prekršile izolaciju”, rekla je Glamoč.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo