29°C
Mostar 33°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 33°C
Bihać 35°C
Powered by Dark Sky

08.04.2020 / 22:05 BiH - Požari u Tuzli ugašeni

Krešić: Oružane snage BiH odgovorile misiji gašenja požara u BiH

Krešić: Oružane snage BiH odgovorile misiji gašenja požara u BiH
Mijo Krešić / Vijesti.ba
Zahvaljujući Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i Ministarstvu odbrane BiH požarišta koja su zahvatila dijelove područja Tuzle su lokalizirana, zbog čega je zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić ocijenio večeras da su Oružane snage odgovorile svojoj misiji pomoći.

- Bilo je mnogo situacija koju su prijetile da požar izmakne kontroli, a onda bi obiteljske kuće bile ugrožene. Na sreću to se nije dogodilo. Zato smatram da smo veoma dobro reagirali - rekao je Krešić.

Smatra da je uzrok požara ljudski faktor te pozvao organe sigurnosti da procesuiraju taj slučaj.

- Istraga se treba provesti i vidim da u cijeloj Bosni i Hercegovini nastaju novi požari. Ljudi su ograničeni u kretanju zbog koronavirusa, samoizolacije. Neki od njih odlaze na izletišta, temperatura je u velikom plusu za ovo doba godine i imali smo sušno razdoblje, uz veoma jak vjetar. Tada napravimo probleme zbog kojih moramo angažirati značajne ljudske i materijalne resurse kako bi određene stvari stavili pod nadzor – rekao je zamjenik ministra odbrane BiH.

Požari su doveli do velike ekološke štete, budući da je izgorila značajna površina šume u naseljima Kužići, Miladije, Ilinčica, Ravna Trešnja i Husino. Zabrinjavajuće je što se javljaju i nova požarišta u Tuzlanskom kantonu.

- Ministarstvo obrane BiH ima obavezu pružati potporu tamo gdje civilne strukture ne mogu odgovoriti zaštiti. Procedura je tu veoma jednostavna i upućuju se zahtjevi štabova civilne zaštite prema Ministarstvu sigurnosti, odnosno operativnom centru 112. I na prijedlog ministra sigurnosti, reagira Ministarstvo obrane uz odobrenje Predsjedništva BiH. Uz ministra sigurnosti Fahrudina Radončića i ministra odbrane Sifeta Podžića ovu smo proceduru ekspresno napravili – pojasnio je Krešić.

Požari se u Tuzlanskom kantonu šire na području općina Lukavac i Srebrenik, zbog čega će helikopter OS BiH nastaviti pomagati vatrogascima u gašenju vatrene stihije.

Helikopteri Oružanih snaga BiH posljednjih nekoliko sedmica angažirani su i na prevozu pacijenata oboljelih od koronavirusa.

- Civilna zaštita nije bila spremna za koronavirus, a Oružane snage BiH su promptno reagirale i ustupile značajne resurse civilnim strukturama. Sada očekujemo da Civilna zaštita sve svoje resurse stavi u funkciju na svim razinama – istaknuo je Mijo Krešić.

Oružane snage za sada imaju dva helikoptera za pružanje pomoći u gašenju požara i prevozu oboljelih od koronavirusa.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo