0°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

09.04.2020 / 15:48 KORONAVIRUS - COVID-19

Kina intenzivira otkrivanje asimptomatskih slučajeva koronavirusa

Kina intenzivira otkrivanje asimptomatskih slučajeva koronavirusa
Foto: Arhiv
Kina urgira da se intenzivira otkrivanje i brzo reagovanje na ljude zaražene novim koronavirusom, ali koji nisu pokazali simptome, navodi se u dokumentu koji je izdao Zajednički mehanizam za prevenciju i kontrolu kineskog Državnog vijeća.

Asimptomatski slučajevi odnose se na ljude koji su na koronavirus testirani pozitivno, ali nemaju simptome poput povišene temperature, kašlja ili grlobolje, piše u dokumentu, uz napomenu da su te osobe ipak zarazne i da predstavljaju rizik od širenja za druge.

Provjeravanje asimptomatskih slučajeva trebalo bi intenzivirati i usmjeriti se na bliske kontakte pacijenata kod kojih su potvrđene zaraze, ljudi koji su uključeni u epidemije klastera, one izložene Covidu-19 i putnike iz područja s visokim rizikom od infekcije.

Medicinskim ustanovama se naređuje da prijave zaraze nadređenim odjelima za suzbijanje bolesti u roku od dva sata nakon što su asimptomatski prenosnici Covida-19 pronađeni, prenijela je Xinhua.

Nakon potvrde da će asimptomatski prenosioci zaraze biti stavljeni pod medicinski nadzor tokom perioda od 14 dana, oni se mogu pustiti iz karantene samo ako dva uzastopna nalaza budu negativna.

Dodatno 14-dnevno medicinsko posmatranje još uvijek je potrebno za asimptomatske pacijente koji su otpušteni iz karantene, navodi se u dokumentu i traži se od njih da budu podvrgnuti naknadnim pregledima u bolnicama tokom perioda od dvije sedmice.

Bliski kontakti asimptomatskih slučajeva takođe trebaju biti pod medicinskim nadzorom tokom perioda od 14 dana.

Od 1. aprila Nacionalna zdravstvena komisija počela je u svoj dnevni izvještaj unositi informacije o asimptomatskim slučajevima kako bi blagovremeno odgovorila na društvene probleme.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo