5°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 2°C

09.04.2020 / 17:14 BiH - Nenadić i Alikadić

Jevreji su imali historijsku ulogu i uticaj na život u KS

Jevreji su imali historijsku ulogu i uticaj na život u KS

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar kulture i sporta Kenan Alikadić primili su danas predsjednika Jevrejske zajednice BiH Jakoba Fincija povodom početka jevrejskog praznika “Pesaha”.

Premijer i ministar čestitali su svim Jevrejima njihov najveći jevrejski praznik Pesah, uz želju da ga kao i svih ovih godina kroz dugu historiju zajedništva u KS, dočekuju u krugu svojih porodica, jer je to, prije svega porodični blagdan, ali i u zajedništvu i slozi sa svim svojim sugrađanima.

Finci je upoznao predstavnike Vlade da u Sarajevo živi 660 Jevreja, od čega 200 starih osoba. Obavijestio ih je kako se Jevrejska zajednica organizirano brine o svojom članovima, kao i da su starijim i nemoćnim osobama osigurali 24 volontera, te da imaju i redovne obroke.

Predstavnici kantonalne Vlade informirali su Fincija o stanju u Kantonu Sarajevo, koja se tiče pandemije uzrokovane koronavirusom i mjerama koje se poduzimaju.

Istaknuto je kako je Vlada KS osigurala neophodnu medicinsku i sanitetsku opremu i provodi mjere, zajedno s federalnim organima.

Učesnici sastanka razgovarali su i o istorijskoj ulozi Jevreja koji su od svog dolaska 1575. godine imali snažan uticaj na život grada Sarajeva i Kantona.

Finci je naveo da neće biti tradicionalnih okupljanja, jer se oni rukovode svim naredbama civilnih i kriznih štabova.

Ovom prilikom, premijer Nenadić se zahvalio na pomoći koju je ova zajednica pružala građanima Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine, te je s tim u vezi stavio kapacitete Kantona Sarajevo na raspolaganje Jevrejskoj zajednici kako bi svi njeni članovi, kao i naši građani što bolje prevazišli trenutnu krizu - saopćeno je iz Pres-službe Vlade KS.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo