9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

09.04.2020 / 20:00 KORONAVIRUS - Upitan novac MMF-a

Novalić potpisao Pismo MMF-u, ako HDZ ne potpiše nema novca

Novalić potpisao Pismo MMF-u, ako HDZ ne potpiše nema novca
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell danas je u izjavi za javnost naveo da je, nakon odluke Izvršnog odbora da poveća iznos hitne pomoći koja će biti na raspolaganju zemljama članicama, MMF sada spreman da u okviru Instrumenta za...

... brzo finansiranje (RFI) obezbijedi 330 miliona eura Bosni i Hercegovini za borbu protiv krize izazvane Covidom -19.

- Međutim, prije nego bude moguće odobriti RFI, vlasti prvo moraju postići dogovor o tome kako će sredstva od RFI biti podijeljena između dva entiteta. Neuspjeh u postizanju dogovora će imati za rezultat odgađanje pomoći – naveo je Jewell.

Dodao je da Izvršni odbor trenutno ima više od 90 zahtjeva za hitnu pomoć, te će možda biti teško pronaći drugi datum u skorijoj budućnosti kada bi Odbor mogao razmatrati zahtjev BiH.

- Podstičemo vlasti da rade zajedno kako bi, čim je to prije moguće, postigle dogovor – izjavio je Jewell, saopćeno je iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH.

Izjavu je prokomentirao i premijer FBiH Fadil Novalić.

- Pravila oko raspodjele sredstava od MMF-a postoje 22 godine. Nikada nisu mijenjana. Ja uopšte ne vidim razlog zašto bi ih sad mijenjali. To je jedan aspekt koji posmatramo između RS-a i FBiH. Ali poslije 22 godine, mi bi sad prvi put uveli i kantone. Znači, umjesto sedam potpisa na Pismu namjere bi bilo 17. I to bi bio neki vrlo složen princip usaglašavanja, i mi ga ne želimo uvoditi - istakao je Novalić.

Dodaje da je kao premijer FBiH potpisao Pismo namjere, koje je i usvojeno, te je na HDZ-u da ga potpiše ili ne potpiše.

- Ako ne bude potpisa, nećemo dobiti te pare – poručio je jasno Novalić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo