5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

09.04.2020 / 20:00 BiH - Korona profiterstvo

Početak kraja bogaćenja naftaša preko leđa države i građana

Početak kraja bogaćenja naftaša preko leđa države i građana
Foto: Vijesti.ba

Na ovom smo portalu prije nekoliko dana objavili kako se bh. naftaši enormno bogate za vrijeme svjetske krize izazvane koronavirusom.

 

Građani BiH odavno su svjedoci da su nakon pada cijena barela nafte na svjetskom tržištu , potrebne mjeseci da se cijene iskalkulišu na benzinskim pumpama u BiH.

No kada cijena barela nafte skoči, u BiH je povećanje cijene goriva na benzinskim pumpama momentalno.

U tom tekstu naveli smo kako naftaši u BiH koriste situaciju te kako je vrijeme da nadležni reaguju i spriječe pojedince da nakon ratnog, uspostave korona profiterstvo.

Jutros smo objavili podatke kako jedne te iste firme i vlasnici kontrolišu cijeli lanac trgovine naftom, od uvoza, preko benzinskih pumpi do cijena i posjedovanja rafinerija. Čak su sebi oformili udruženje pod nazivom Naftni komitet BiH, putem kojeg pišu saopštenja kojim brane sami sebe.

Privredna društva Holdina d.o.o. Sarajevo, G-Petrol d.o.o. Sarajevo i Petrol BH Oil Comp. Sarajevo godinama su vodeći uvoznici i veleprodavci naftnih derivata na teritoriji Federacije BiH. Navedeni uvoznici su ujedno i osnivači Naftnog komiteta BiH, koji prema podacima sa njihove službene web stranice ima za cilj zagovaranje i podržavanje usklađivanja lokalnih propisa sa EU zakonodavstvom unapređenje djelatnosti naftne i gasne privrede BiH i dr.

Pored činjenice da su uvoznici/veleprodavci, ove kompanije su i vlasnici značajnog broja maloprodajnih objekata. U Federaciji BiH na današnji dan ukupno ima 689 benzinske pumpe, a od tog broja Holdina u svom vlasništvu ima 46, Energopetrol koji je u većinskom vlasništvu Holdine 54, G-Petrol 21 i Petrol BiH Oil 31 benzinsku pumpu. Navedene kompanije posjeduju ukupno 152 benzinske pumpe, odnosno 22% od ukupnog broja benzinskih pumpi u Federaciji BiH.

U skladu sa navedenim evidentno je da ova tri uvoznika imaju 87,84 % učešća u ukupnom uvozu, pa time i u veleprodaji, kao i da posjeduju 22% maloprodajne mreže u Federaciji BiH. Sve s ciljem enormnog bogaćenja.

Ipak, danas je manipulacijama i monopolu dođao kraj. Vlada Federacije BiH je naredila smanjenje cijena nafte, a premijer Fadil Novalić poručio kako niko ne smije profitirati od krize.

- Ne mogu se prodavci nafte pozivati na svjetsko tržište samo kada povećavaju cijene, a ignorisati svjetsko tržište kad tamo padaju cijene. Ako poštujemo tržište, onda ga treba poštovati dosljedno, poručio je Novalić.

Ministar trgovine Federacije BiH Zlatan Vujanović poručio je kako će nadležne inspekcije biti operativne već sutra, a oni koji ne koriguju cijene ući će u prekršaje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo