10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

04.05.2020 / 21:30 Politika - Evropske integracije

Iz Delegacije EU za Vijesti.ba komentirali nedolazak HDZ-a na sastanak

Iz Delegacije EU za Vijesti.ba komentirali nedolazak HDZ-a na sastanak
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Predstavnici HDZ-a BiH Dragan Čović, Borjana Krišto i Vjekoslav Bevanda danas su bojkotirali sastanak Političke radne grupe za EU integracije u Predsjedništvu BiH.

Podršku i podsticaj ovom pristupu dali su Delegacija EU u BiH i ambasadori zemalja Kvinte.

Komentar na nedolazak predstavnika HDZ-a BiH na sastanak Vijesti.ba su zatražile i od Delegacije EU u BiH. Njihov odgovor prenosimo u nastavku:

- "Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH pozdravljaju današnji prvi sastanak Političke radne grupe koji su održali predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić.

Napori ove grupe da se pokrene predstojeći rad od suštinskog značaja na rješavanju 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU predstavljaju dobar početak. Pozivamo sve izabrane političke predstavnike da se napokon u potpunosti uključe u ovaj suštinski proces, u duhu kompromisa i u skladu sa svojim zajedničkim opredjeljenjem prema EU putu zemlje.

Tako​đer pozdravljamo naredni korak, sastanak kojim će predsjedavati predsjedavajući Vijeća ministara BiH sa Kolegijem za evropske integracije i Direkcijom za evropske integracije u četvrtak, sa ciljem da se inicira proces izrade akcionog plana o provedbi ključnih prioriteta iz Mišljenja. Ohrabrujemo sve izabrane političke predstavnike da se aktivno uključe u ovaj proces i učestvuju već na ovom sastanku.

Samit EU i Zapadnog Balkana 6. maja je važna prilika za BiH, kao i za cijeli region, da ponovo potvrdi svoju ulogu u našoj zajedničkoj viziji jake, stabilne i ujedinjene Evrope."


(Vijesti.ba)

Izdvajamo