3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

20.05.2020 / 16:53 Politika - Lideri SNSD-a i HDZ-a

Dodik i Čović: Dok je ovaj sastav CIK-a nema novca ni izbora

Dodik i Čović: Dok je ovaj sastav CIK-a nema novca ni izbora
Foto: Vijesti.ba
Dok je ovakva Centralna izborna komisija (CIK) BiH, neće biti ni odluke o sredstvima za održavanje izbora od Vijeća ministara BiH.

- To je naš zajednički stav, i ja nemam šta da krijem - poručio je lider SNSD-a Milorad Dodik, nakon današnjeg sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Delegacije SNSD-a i HDZ-a BiH, u kojima su, osim Dodika i Čovića, bili i Zoran Tegeltija, Nikola Špirić i Vjekoslav Bevanda su, kako je naveo Dodik, danas su u Istočnom Sarajevu razgovarale i o "zloupotrebama vezano za CIK BiH.
 
- Naravno, postoje sredstva koja se mogu odobriti iz privremenog aranžmana za održavanje lokalnih izbora, ali je ovdje problem nezakonito izabrani CIK. Nije poštovano nekoliko važnih stvari koje predviđa zakon, prije svega konkurs za članove CIK-a, nije poštovan ni princip da se biraju oni koji nisu politički angažovani - potcrtava Dodik.
 
Problematizirao je i činjenicu da aktuelni sastav CIK-a BiH ne može otići sa pozicije sve dok se ne implementiraju zadnji rezultati izbora, što i dalje, podsjeća, nije urađeno u Federaciji BiH.
 
- Mi nemamo kao partija probleme s izborima i njihovim održavanjem. Nemamo probleme ni s rezultatima tih izbora, i smatramo da izbori treba da se održe u legitimnoj i legalnoj atmosferi. To svakako nije atmosfera u kojoj imate nelegitimno izabran CIK BiH - konstatovao je Dodik.
 
Ocijenio je da se pravi "politički ovisan CIK BiH, koji će služiti jednoj politici ili jednim politikama koje treba da obezbijede savezništvo onih koji su birali takav CIK kako bi mogli da bez ikakvih osnova kreiraju sam izborni rezultat, što je krajnji cilj".
 
- Možda i nije samo pitanje ovih lokalnih, nego prije svega i opštih izbora koji dolaze, da se pripremi takva jedna struktura CIK-a. Mi smo veoma svjesni toga i smatramo da, ako išta treba da se uradi u ovoj zemlji, treba da se obezbijedi potpuna zakonitost, a time i ustavnost bilo kojeg organa - dodao je Dodik.

Naglasivši da je kod sudova podnesen značajan broj prigovora na izbor članova CIK-a, rekao je kako vjeruje da će sud pokazati da nije politički motivisan i da će taj izbor poništiti.
 
- Tada bi se mogli stvoriti uslovi za odobravanje sredstava za održavanje izbora. Sredstva nisu problem i mogu biti odobrena u određenoj proceduri kod Savjeta ministara i u uslovima privremenog finansiranja, ali ovdje je problem CIK. Ako prihvatite da CIK, koji je nezakonito izabran, vodi ovaj proces, onda ste prihvatili i CIK, a time i situaciju da ti izbori budu nelegitimni i nezakoniti - poručio je Dodik.

I sam Čović osporio je sastav članova CIK-a.

- Ovo Izborno povjerenstvo će morati doživjeti promjene. Ono je nelegitimno, kao i hrvatski član Predsjedništva - ustvrdio je Čović.

CIK BiH je ranije ukazivao na probleme nastale zbog činjenice da još nije usvojen budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, u kojem bi trebala biti osigurana sredstva za pripremu i provođenje lokalnih izbora u BiH.

Irena Hadžiabdić kazala da odgoda izbora ne smije biti neograničena, te da uputstvo CIK-a treba prilagoditi datumu prilagođenih izbora. U najcrnjem scenariju, da sredstva ne budu osigurana, izbori će, rekla je, biti ugroženi, ali CIK BiH neće biti odgovoran.

- Mi u RS nećemo dozvoliti da se održe izbori dok je ovaj sastav CIK-a. Hoćete li da formiramo svoju izbornu komisiju, poručio je Dodik.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo