-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

22.05.2020 / 12:51 Politika - Poslanik u NSRS-u

Stojanović: Nemam problema s partizanima, moji su svi bili četnici

Stojanović: Nemam problema s partizanima, moji su svi bili četnici
Tomica Stojanović / Vijesti.ba
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić najavio je da će taj klub u narednom periodu inicirati održavanje posebne sjednice o pitanjima za Srbe Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, ...

... usvojene u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ali i o različitim temama u vezi sa Drugim svjetskim ratom u kome su najviše stradali Srbi.

U NSRS se vodila burna rasprava o usvajanju Rezolucije o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta koja je usvojena u Parlamentu BiH.

"Ja nemam problema sa partizanskim pokretom nikako, moji su svi bili na ovoj potpuno srpskoj strani, četnicima", kazao je Tomica Stojanović, poslanik SDS-a.

On je kazao kako su protiv rezolucije bili kardinal Puljić, HDZ, a onda zapitao skupštinske rivale da li znaju ko je bio za deklaraciju.

"Puljić je bio protiv ove deklaracije, bio je HDZ, a znate ko je bio za deklaraciju? Bio je mitropolit dabrobosanski, a vi ste bili protiv. I HDZ je bio protiv zato što se pominje ustaški zločin i poredi se sa fašističkim pokretom. SDS je spriječio osudu četničkog porketa u ovom dokumentu. SDS je podržao vaš amandman. Zašto ne kažete šta je prava pozadina ovoga i zašto je Dodik mlatio ovim papirom. CIK je pozadina. Znamo mi dobro, i zato ste ljuti".

Kako je kazao, vladajući zastupnici nisu osudili održavanje mise u Sarajevu i samim time su je podržali.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo