10°C
Mostar 12°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

22.05.2020 / 13:08 KORONAVIRUS - Dobra vijest

EXIT odgođen za august

EXIT odgođen za august
Foto: EXIT
Iako je EXIT festival nedavno objavio kako se ove godine neće održati u svom standardnom formatu i terminu, premijerka Srbije Ana Brnabić jučer je zamolila organizatore da ne otkazuju festival, ...

... već da je preporuka Kriznog štaba odgoda za august imajući u vidu drastično poboljšanje zdravstvene situacije u Srbiji, ali i cijeloj regiji i većini zemalja Europe.

"Donijeli smo preporuku da se EXIT pomakne na august jer očekujemo kako će tada biti potpuno mirna situacija u cijeloj Europi“ rekla je premijerka Srbije novinarima, i dodala da je preporuka da se festival pomakne, a ne otkaže", kazala je Brnabić.

Iz EXIT tima su pozdravili mogućnost da se u augustu održi ne samo EXIT festival, već i druge manifestacije u Srbiji, te kako je preporuka epidemiologa dobra vijest za sve, a posebno za najpogođenije sektore turizma i manifestacija. U EXIT timu napominju da su spremni i na promjenu formata festivala:

"Ako bude potrebno, mi smo spremni drastično smanjiti kapacitet festivala, kao ograničiti posjetitelje na domaću i regionalnu publiku“ izjavili su organizatori i apelirali da se organizira sastanak na kojem će se definisati svi detalji i odgovoriti na otvorena pitanja".

Ovu udarnu vijest koja se velikom brzinom širi europskom festivalskom scenom, prokomentarisali su i regionalni eksperti u event industriji na sinoćnjem panelu o sudbini manifestacija.

"Ovo je odlična vijest, ali i očekivana, imajući u vidu da epidemija u većini europskih zemalja ubrzano prolazi. Srbija je napravila jako pametan potez što je prva objavila ovakvu vijest, jer će mladi upravo biti prvi koji će putovati i države koje to prepoznaju će brže oporaviti turizam od drugih", kazao Pavle Kostadinović iz slovenske turističke agencije Supratravel.

S njim se slaže i Adnan Mehmedović, priznati hrvatski promoter i suosnivač Fresh Island festivala na Zrću.

"Ovo je spektakularna vijest ne samo za regiju, već za cijelu svjetsku event i festivalsku industriju čiji će oporavak krenuti s Exita. Nadam se da će i Hrvatska i druge zemlje regije prepoznati priliku kako bi što prije oporavile festivalski turizam po kojem smo prepoznati širom svijeta", rekao je Mehmedović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo