31°C
Mostar 34°C
Tuzla 34°C
Banja Luka 34°C
Bihać 34°C
Powered by Dark Sky

23.05.2020 / 17:56 Svijet - Podaci GTAI-a

Broj kineskih preduzeća u Njemačkoj opada 4. godinu zaredom

Broj kineskih preduzeća u Njemačkoj opada 4. godinu zaredom
Foto: Ilustracija
Broj novih kineskih preduzeća u Njemačkoj opada četvrtu godinu zaredom, i dok se Peking više fokusira na domaće tržište, najveći strani investitor u Njemačkoj su SAD.

Ekonomski angažman Narodne Republike Kine u Nemačkoj neprestano opada, piše SeeBiz. Azijska supersila prvi put nakon deset godina nije među tri najvažnija strana ulagača u Njemačkoj: prošle godine su samo 154 kineske kompanije otvorile svoje filijale u Nemačkoj, pokazuju podaci državne agencije za razvoj poslovanja u Njemačkoj pod nazivom Trade & Invest (GTAI).

Ovaj negativni trend primjetan je već neko vrijeme. Robert Herman, generalni direktor Trade & Invest (GTAI) kaže kako "pad broja kompanija iz Kine koje se nastanjuju u Njemačkoj traje već četiri godine”. "Dok je u 2016. ovdje bilo 281 kompanija, taj se broj sada gotovo prepolovio."

Prvi put, otkako je prije 11 godina počelo prikupljanje podataka o stranom investiranju, Kina više nije među top tri ulagača u Njemačkoj, nego je na četvrtom mjestu. SAD su opet na prvom mjestu (302 projekta), a slijede Velika Britanija (185) i Švajcarska (184).

"SAD su i dalje najvažnija zemlja iz koje dolaze strane investicije u Njemačku," kaže direktor GTAI Herman.

Tome je doprinijela i tamošnja poreska reforma.

"Zahvaljujući toj reformi kompanije imaju više kapitala, koji koriste za ulaganje i širenje poslovanja", rekao je izvršni direktor GTAI.

Britanski investitori trenutno sve više ulažu i učvršćuju svoje pozicije u Njemačkoj. Od 2016. godine, kada je održan referendum o Brexitu, neprestano se povećava broj britanskih firmi koje se nastanjuju u Njemačkoj.

"To nije nešto što ima veze samo s Brexitom", rekao je Herman. "Tu su i britanske kompanije koje žele da se prošire i učvrste u kontinentalnom dijelu Evrope.”

Kada je riječ o razlozima smanjenja interesa Pekinga za Njemačku, direktor GTAI Herman kaže da "kineska vlada, koja reguliše izvoz kapitala, sve više obraća pažnju na to da se usredsredi na ulaganja u sopstvenu državu".

U Kini je u posljednje vrijeme ekonomija rasla sporije nego u prethodne tri decenije zbog trgovinskog spora sa Sjedinjenim Državama.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo