10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

24.05.2020 / 17:31 Svijet - Izraelski premije

Netanyahu suđenje za korupciju nazvao "pokušajem puča"

Netanyahu suđenje za korupciju nazvao "pokušajem puča"
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ocijenio je u nedjelju da su "neuvjerljivi" slučajevi protiv njega "pokušaj puča", obećavši da će nastaviti voditi zemlju bez obzira na suđenje za korupciju.

"Umjesto da informacije cure, predlažem jednostavno rješenje: neka se sve prenosi u cijelosti, bez montiranja, bez skraćivanja kako bi javnost imala uvid u sve", rekao je Netanyahu na uvodnom saslušanja na okružnom sudu u Jeruzalemu.

"Uz pomoć vas i Boga, nastavit ću vam služiti (...) nastavit ću voditi državu Izrael i baviti se pitanjima koja su uistinu važna", kazao je premijer i spomenuo pokretanje ekonomije, otvaranje radnih mjesta i očuvanje sigurnosti.

Suđenje Netanyahuu za korupciju započelo je u nedjelju na jeruzalemskome sudu uvodnim ročištem na kojem se, usprkos zahtjevu da danas ne bude nazočan u sudnici, morao pojaviti jer mu je sud u srijedu odbio spomenuti zahtjev.

Njegovi odvjetnici su u obrazloženju tog zahtjeva bili naveli da nema potrebe da se Netanyahu pojavi u nedjelju na sudu samo radi čitanja optužnice "čiji su detalji njihovom klijentu dobro poznati".

U studenome je optužen za mito, prijevaru i zloupotrebu povjerenja u tri slučaja koja su uključivala darove prijatelja milijunaša i navodno traženje regulatornih usluga za medijske tajkune u zamjenu za povoljnije izvještavanje.

Optužuje ga se, između ostaloga, da je s najprodavanijim izraelskim novinama Yedioth Ahronoth dogovarao donošenje zakona koji će pomoći tom mediju nauštrb drugih, u zamjenu za bolje praćenje njegove politike.

Također je optužen da je pružao regulatorne usluge vodećoj izraelskoj telekomunikacijskoj tvrtki Bezeq Telecom kako bi pozitivno pisali o njemu na internetskom portalu u vlasništvu kompanije.

Netanyahu je prije tjedan dana položio prisegu za rekordni peti mandat. Na čelu je vlade nacionalnog jedinstva nakon više od godinu dana političkog zastoja i tri puta u godinu dana provedenih parlamentarnih izbora.

Kao premijer, Netanyahu zbog kaznenog postupka nema zakonsku obvezu podnošenja ostavke i rekao je da njegova sudska bitka neće utjecati na njegovu sposobnost obavljanja dužnosti šefa vlade.

Predviđeno za sredinu ožujka, suđenje premijeru je zbog pandemije koronavirusa odgođeno za 24. svibnja, no ublažavanje mjera izolacije omogućilo je otvaranje škola i sudova pa tako i početak sudskog procesa na spomenuti datum.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo