0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

25.05.2020 / 15:01 BiH - Obilazak mezarja

U Goraždu obilježen Dan šehida

U Goraždu obilježen Dan šehida
Foto: FENA - Vijesti.ba

Obilaskom mezarja i polaganjem cvijeća u Goraždu je obilježen Dan šehida, drugi dan Ramazanskog bajrama.

Porodice šehida, predstavnici Muftijstva goraždanskog, zvaničnici Bosanskopodrinjskog kantona i Grada Goražda položili su cvijeće na centralnom spomen-obilježju te mezarjima Kolijevke, Baćci, Omeđak i Glamoč, a u džamiji Kajserija pred duše šehida proučena je hatma dova.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić naglasio je da su dug prema šehidima, kultura sjećanja i briga o njihovim porodicama, trajna obaveza.

- S obzirom na količinu njihove žrtve, na golemost te vrijednosti koju ostavljaju iza sebe uvijek je malo koliko god da odgovorimo, ali to je naš zajednički izazov i u toj priči nisu isključeni ni naši nadležni organi kojima je zadatak da brinu o toj kategoriji ljudi, a kao zajednica imamo još dosta toga za uraditi, a urađeno je dosta. Kad će to biti dovoljno, ne znam hoće li ikad, s obzirom na ono šta su oni dali i zbog čega su otišli sa ovoga svijeta. Zadatak svih nas, da ljudi koji su ostavili iza sebe svoje porodice budu na dostojanstven način smješteni u životni prostor koji se zove BiH - istakao je muftija goraždanski.

Predsjednik Organizacije šehida i poginulih boraca BPK Goražde Admir Osmanspahić naglasio je potrebu trajnog očuvanja sjećanja na ljude koji su za ovu državu dali svoje živote. 

Podsjetio je da je zbog pandemije koronavirusa odgođeno centralno obilježavanje Dana šehida na nivou FBiH, koje se ove godine trebalo održati upravo u Goraždu.  

- U BPK Goražde su se trebali okupiti porodice šehida iz svih gradova i kantona u FBiH, ali nažalost taj događaj je otkazan. Sjećanje na naše najhrabrije sinove trebamo čuvati svaki dan u kojem trebamo biti svjesni da smo i mi i vlasti i svi građani ovdje danas i uživamo slobodu zahvaljujući njihovoj žrtvi - kazao je Osmanspahić.

Ocijenio je da skoro tri decenije od agresije na BiH dug prema šehidima koji su položili živote za njenu slobodu nije ispunjen.

- Još uvijek imamo porodica šehida koje su na rubu egzistencije, samo jedan primjer gdje roditelj šehida, poginulog borca ima minimalno primanje od 73 KM, za dijete koje je položilo svoj život, sve govori. Supruge imaju mizerna primanja jer su djeca većinom izašla iz prava, prestala da se školuju, tako da je to za mnoge od njih puko preživljavanje. Sva djeca nisu nisu zaposlena, više od 9.000 ih je na nivou FBiH, a u BPK prema zadnjim podacima je 76 djece nezaposleno, među njima i visokoobrazovani kadrovi – istakao je predsjednik Organizacije šehida i poginulih boraca BPK Goražde.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo