6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

25.05.2020 / 15:45 Politika - SNSD

Luka Petrović: Odluka CIK-a o odgodi izbora je nelegitimna

Luka Petrović: Odluka CIK-a o odgodi izbora je nelegitimna
Foto: Vijesti.ba

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović ocijenio je danas da je odluka Centralne izborne komisije BiH o prolongiranju lokalnih izbora sigurno neregularna, ali ipak je opšti akt i Ustavni sud BiH mora da provjeri njenu regularnost, a ako taj Sud podrži ovakvu odluku onda zakoni u BiH ne važe.


Petrović je izjavio da je CIK donio odluku da se izbori prolongiraju za tačno 42 dana bez ikakvih razloga.

- SNSD kao najozbiljniji i odgovoran politički subjekat mora da reaguje i mi tražimo ispitivanje ustavnosti i zakonitosti nelegitimne odluke CIK-a. Zahtjev upućujemo Ustavnom sudu BiH jer je ta odluka od subote opšti akt i nadležnost za ocjenjivanje toga dokumenta ima Ustavni sud BiH - rekao je Petrović.

On je naglasio da ova odluka nema nikakvih uporišta.

- Oni se čas pozivaju na vjerske praznike, a zna se dobro šta su i koji su vjerski praznici u BiH, a sigurno nisu ono što su oni objašnjavali. Čas se pozivaju na finansiranje, a zna se dobro ko je zadužen za finansiranje, a ne za odgađanje izbora - rekao je Petrović.

On je naglasio da se izbori nisu mogli odgoditi, jer se odgađanje radi samo onda kada se obavljaju izbori i ako ima nekih stvari koje nisu bile organizovane onda se tek odlažu izbori i to u pojedinim izbornim jedinicama ili opštinama, a ne u cijeloj BiH.

- CIK je privatizovala Zakon i prosto smo stanovišta ako Ustavni sud, a vjerujem da će vrlo brzo reagovati, koliko sam upoznat ima sjednicu 19. juna, podrži ovu odluku onda nam je jasno kojim tokom ide, a to je da zakoni ne važe u BiH - rekao je Petrović.

On je naveo da će, ako Sud ukine ovu odluku, izbori biti održani po zakonu, 4. oktobra.

- Očito je da postoji veliki strah kod rukovodstava PDP-a i SDS-a i koji, oslanjajući na SDA, pokušavaju da odgode izbore i ne smiju da izađu na izbore 4. oktobra - rekao je Petrović.

On je poručio da vjeruje u zakone koji važe u BiH i Ustave Republike Srpske i BiH.

- Јa vjerujem da će oni uzeti predmet, a hoće li ga odraditi po onome što je važeće, znaćemo. Ovi sada ne rade po važećim zakonima i Ustavu - rekao je Petrović.

On je napomenuo da je CIK BiH izabran mimo zakonskih procedura.

- Ona se bira putem konkursa, ovdje je to izglasano kako je izglasano sa koalicijom SDA, SDS i PDP i zato sada imamo nelegitmnu Centralnu izbornu komisiju - kaže Petrović.

Lokalni izbori u BiH bili su zakazani za 4. oktobar, ali ih je CIK prolongirao za 15. novembar.



(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo