4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

27.05.2020 / 14:26 Politika - PS BIH

Ustavnopravna komisija Doma naroda dala mišljenje o više prijedloga zakona

Ustavnopravna komisija Doma naroda dala mišljenje o više prijedloga zakona
Foto: Fena / Vijesti.ba
Na 5. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usaglašenost sa Ustavnom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne ...

... pomoći u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Članovi Komisije utvrdili su usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Ustavnopravna komisija zatražila je od Kolegijuma Doma naroda produženje roka za dostavljanje mišljenja o usaglašenosti sa Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, predlagača Vijeća ministara BiH.

Na zahtjev predlagača, odloženo je davanje mišljenja o usaglašenosti sa Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Radi odsustva predstavnika predlagača, odloženo je davanje mišljenja o usaglašenosti sa Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deminiranju u Bosni i Hercegovini, kojeg je predložio Vijeće ministara BiH.

U vezi sa Zahtjevom Ustavnog suda BiH za davanje odgovora na navode iz Zahtjeva za ocjenom ustavnosti odluke PSBiH o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrobiti životinja Bosne i Hercegovine, Ustavnopravna komisija Doma naroda konstatovala je da je PSBiH, u skladu sa svojim ovlaštenjima propisanim članom 4.4. Ustava BiH, usvojila ovaj Zakon i da Ustavnom sudu BiH prepušta donošenje odluke u ovom predmetu.

Ustavnopravna komisija Doma naroda prihvatila je i u dalju parlamentarnu proceduru uputila Specijalni izvještaj o iskustvima u primjeni zakona o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini, čiji je podnosilac Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.

Komisija nije podržala delegatsku inicijativu Zlatka Miletića koja glasi: „U vezi s aktom Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH, broj: 02/1-50-8-22-3/20 od 22. 1. 2020. godine i preporuke članova Ustavnopravne komisije, a nakon obavljene rasprave o delegatskoj inicijativi, veza broj 02/a-50-6-2025/19, ponovo, u skladu s članom 9. Poslovnika o radu Doma naroda PSBiH, podnosim inicijativu Vijeća ministara BiH – Ministarstvu pravde BiH (radnoj grupi za izmjenu i dopunu Zakona o VSTV-u) da u roku od 120 dana od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH. Još jednom napominjem da ovu inicijativu podnosim u ime Foruma građana Tuzle, Pravosudne mreže BiH i Helsinškog odbora za ljudska prava u RS-u koji su izradili Prijedlog preporuka za izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH koji je u julu 2017. godine dostavljen nadležnim institucijama BiH, a o kojem se one nisu očitovale. Prijedlog dostavljam u prilogu ove inicijative“.

Ustavnopravna komisija Doma naroda nije primila k'znanju Informaciju o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2018. godinu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo