3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

27.05.2020 / 14:51 KORONAVIRUS - Pandemija koronavirusa

PDP traži ocjenu ustavnosti uredbi donesenih tokom vanrednog stanja u RS

PDP traži ocjenu ustavnosti uredbi donesenih tokom vanrednog stanja u RS
Foto: Fena / Vijesti.ba
Uredbe i mjere koje su usvojene u Republici Srpskoj tokom vanrednog stanja proglašenog krajem marta zbog pandemije koronavirusa, nisu ustavne - tvrde iz opozicije.

Poslanici Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak i Draško Stanivuković predali su danas Ustavnom sudu RS inicijativu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti uredbi sa zakonskom snagom, donesenih u vrijeme vanrednog stanja na području tog bh. entiteta.

-Od nas su tražili da poštujemo te uredbe, a kršili su Ustav kao najviši pravni akt - rekao je Stanivuković i dodao da je prekršen član 81. stav 1. Ustava RS.

Uvjerava da je deset advokata složno u stavu da su odluke neustavne.

-Deset advokata je jednoglasno reklo da je to  mimo Ustava, mimo člana 81. stav 1, koji kaže da predsjednica RS može donositi uredbe ako su kumulativno ispunjena tri uslova; da je vanredno stanje proglašeno od institucija BiH, ako je ratno stanje i ako Skupština RS ne može da se sastane - naveo je on.

Kaže da zakon mora da jednako važi za sve.

-Nakon 10 podnesenih krivičnih prijava u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, ovo je naš naredni korak koji smo najavili. Ustav i zakon su iznad svakog pojedinca i institucije, mora da se poštuju u ovoj zemlji - dodao je Stanivuković.

Crnadak je kazao da im nije namjera da se dodatno komplikuju stvari, nego da se utvrdi da li je sve rađeno u zakonskim okvirima.

-Tokom vanrednog stanja određeni dio mjera bio je potpuni višak. Postavlja se pitanje da li je predsjednica RS imala zakonski osnov da donosi odluke kakve jeste. Ne želimo da komplikujemo dodatno nego da se vidi da je sve rađeno po zakonu – rekao je Crnadak.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo