3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

27.05.2020 / 15:23 BiH - Zbog sredstava MMF-a

Dodik: Vlada RS će tužiti guvernera Centralne banke

Dodik: Vlada RS će tužiti guvernera Centralne banke
Milorad Dodik / Vijesti.ba
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldmeokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je da će Vlada Republike Srpske (RS) već sutra donijeti odluku da tuži guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine, jer nisu raspoređene sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

-Želim da obavijestim javnost da je Republici Srpskoj već stigla na naplatu prva rata kamata na osnovu odobrenog kredita, a ta sredstva još nismo dobili. Zato će Vlada već sutra donijeti odluku da tuži guvernera Centralne banke koji osporava realizaciju – ustvrdio je Dodik danas u izjavi novinarima u Foči.

Kazao je da će SNSD podržati sve aktivnosti u Vijeću ministara BiH kako bi se odobrila sredstava da se lokalni izbori održe.

- Čim ta odluka dođe od ovlaštenih predlagača, naši članovi Vijeća ministara će tu odluku podržati, ali je očigledno da nema saglasnosti, kao što nema saglasnosti ni oko ove famozne priče u vezi sa raspodjelom sredstava MMF-a, koja već pravi značajne probleme – kazao je on nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a s načelnicima iz Izborne jednice devet.

Kazao je i da njegova stranka spremna za izbore i da nemaju nijedan problem za njihovo održavanje, te da je sve do, kako je ustvrdio, "nelegitimno izabrane Centralne izborne komisije BiH".

- Zastoji nisu do SNSD-a nego do nelegalnog, nelegitimnog izbora Centralne izborne komisije i ukoliko ta komisija ostane, onda to pretenduje da izbori budu nelegalni - dodao je lider SNSD-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo