5°C
Mostar 7°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

27.05.2020 / 16:52 Ekonomija - Kanton Sarajevo

Postoje preduslovi za početak radova na tunelu Kobilja Glava

Postoje preduslovi za početak radova na tunelu Kobilja Glava
Foto: Press služba KS

U Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo danas je prezentiran projekt Prve transverzale kroz prostorno-plansku dokumentaciju KS.

Zajednički stav predstavnika Vlade KS, općina i nadležnih kantonalnih i federalnih organa o projektima na trasi ove gradske saobraćajnice je da dinamika radova mora biti ubrzana.

Razmatrana su najbolja zakonska rješenja koja bi otkočila procese koji u velikoj mjeri usporavaju gradnju transverzale od primarnog interesa za Kanton Sarajevo, te omogućila njenu nesmetanu realizaciju u budućnosti.

Trenutno se ruše objekti na prvoj dionici trase Prve transverzale, od ulice Kranječevićeva do Ulice Braće Begić za koje su riješeni imovinsko-pravni odnosi, odnosno koje je Zavod za izgradnju KS otkupio kroz pregovore s vlasnicima. Radove izvodi Direkcija za puteve KS, po odobrenju Općine Centar.

Radi se o tri objekta, a za rušenje još četiri objekta sutra bi trebala dati odobrenje Vlada KS, saopćeno je iz Press službe KS.

Općina Centar je pokrenula procese eksproprijacije za još četiri stambene jedinice na ovom lokalitetu, te će se o njima izjasniti na sastanku naredne sedmice, dogovoreno je.

Također, postoje preduslovi za početak radova na tunelu Kobilja Glava, za što su osigurana kreditna sredstva EBRD-a od 27 miliona eura.

Na inicijativu premijera KS Marija Nenadića, dogovoreno je da će Direkcija za puteve KS pripremiti Okvirni sporazum za gradnju Prve transverzale za period od četiri godine, koji će podrazumijevati odabir izvođača radova za taj period, i omogućiti da se, odmah nakon rješavanja svakog predmeta imovinsko-pravne prirode i izdavanja građevinskih dozvola, krene sa radovima bez čekanja na tenderske procedure izbora izvođača.

Navedeni Sporazum bi trebala odobriti Vlada KS na sutrašnjoj sjednici.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo