3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

27.05.2020 / 20:00 BiH - Instaliranje podobnih

Propao plan Milana Tegeltije za preuzimanje Suda BiH

Propao plan Milana Tegeltije za preuzimanje Suda BiH
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Sud Bosne i Hercegovine nedavno je usvojio tužbeni zahtjev sutkinje Okružnog suda Banja Luke Olge Pantić i ukinuo Pravilnik o ocjenjivanju nositelja pravosudnih funkcija, kao i Kriterij za ocjenjivanje rada sudaca u Bosni i Hercegovini.

Ovaj pravilnik ranije je preglasavanjem usvojio VSTV, čemu se usprotivila ogromna većina sudija u BiH.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija rekao je da ne želi komentirati presudu, ali je medijima izjavio da će sasvim sigurno protiv te odluke Suda BiH upotrijebiti jedini mogući mehanizam te podnijeti Zahtjev za preispitivanje presude. S druge strane, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec ocijenio je kontradiktornom činjenicu da predsjednik VSTV-a Tegeltija ističe kako neće komentarisati sudske presude, ali da ipak daje svoje komentare na sudske presude što nije običaj ili praksa najviših organa pravosudne vlasti u civilizovanom društvu.

Pravilnik je, tvrde upućeni, bio Tegeltijin pokušaj preuzimanja Suda BiH, kao jedine pravosudne institucije koju još nema pod kontrolom putem svojih kadrova u VSTV-u. Ocjenjivanjem bi bio u stanju smjenjivati sposobne sudije i na njihovo mjesto instalirati podobne sudije.

Oslobođenje je, pišući o suštini poništenog Pravilnika, izvijestilo da predsjednik određenog suda na određenom nivou ocjenjuje sve sudije koji rade na sudu kojim on rukovodi. Te ocjene, međutim, nisu konačne, pa se sudije mogu žaliti Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH koje, u konačnici, može promijeniti ocjene koje je utvrdio predsjednik suda. Nakon toga, VSTV na osnovu ocjena sudijama koje su oni utvrdili ocjenjuje i predsjednika suda. U praksi bi to izgledalo ovako.
Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec bi, prema osporenom Pravilniku, ocjenjivao sudije Suda BiH. No, ocjene ne bi bile konačne, jer bi sve sudije imale pravo žalbe VSTV-u. Visoko sudsko i tužilaćko vijeće bi, potom, na osnovu ocjena koje je izreklo sudijama Suda BiH ocjenjivalo i predsjednika Suda BiH. Na taj bi način Milan Tegeltija imao apsolutnu kontrolu nad svim pravosudnim institucijama, te bi na osnovu ocjena koje bi dodjeljivao mogao određene nosioce pravosudnih funkcija unapređivati ili ih izbacivati iz utrke za rukovodne pozicije u pravosuđu, piše Oslobođenje.

„Pravilnim tumačenjem zakonskih odredaba, jasno prozilazi da je VSTV ndležan i ovlašćen da utvrđuje kriterije za ocjenjivanje, a ne da uređuje postupak ocjenjivanja i time donosi Pravilnik kao provedbeni propis. Da je intencija zakonodavca bila da VSTV-u da nadležnost za postupak ocjenjivanja i da donosi pravilnik, onda bi takvo ovlašćenje bilo propisano Zakonom, kako je to propisano za pitanje imenovanja“, navedeno je u obrazloženju presude Suda BiH.

Posljednjih dana Tegeltija je intenizivirao medijsku pripremu za svoju žalbu, tvrdeći u javnosti da je presuda Suda BiH nezakonita.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo