3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

27.05.2020 / 21:49 Svijet - Prisustvuje Trump

Historijsko lansiranje NASA-SpaceX u svemir, neizvjesnost oko vremenskih uslova

Historijsko lansiranje NASA-SpaceX u svemir, neizvjesnost oko vremenskih uslova
Foto: Tanjug - Vijesti.ba

Lansiranje prve letjelice sa ljudskom posadom kompanije SpaceX za sada ostaje kako je planirano za večeras, ali i dalje vlada neizvjesnost oko meteoroloških uslova, saopštila je NASA.

Mi smo za to da se ide, napisao je na Twitteru šef američke svemirske agencije (NASA) Jim Bridenstine, i dodao da se nastavlja nadzor meteoroloških uslova.

Astronauti Bob Behnken i Doug Hurley stigli su i krenuli ka raketi u terenskom vozilu Tesla, još jednom proizvodu vizonarskog osnivača SpaceX Elona Muska. U daljini se čula grmljavina dok je konvoj vozila išao ka raketi.

Kapsula Dragon na raketi Falcon 9 treba da poleti za Međunarodnu svemirsku stanicu u 16.33 po lokalnom vremenu (22.33 po srednjeevropskom vremenu) sa istog lansirnog podijuma koji je upotrijebljen za misije Apolla za Mjesec prije pola vijeka.

Četiri sata prije polijetenja stručnjaci su procijenili da su šanse da će raketa sa kapsulom poletjeti 50 prema 50 zbog kiše, oblaka i grmljavine u NASA-inom Kennedy svemirskom centru.

Tropska oluja dalje uz istočnu obalu takođe komplikuje stvari.

Polijetanje još može da bude otkazano zbog vremena, a sljedeća mogućnost za lansiranje u tom slučaju je subota.

Kako prenosi Glas Amerike, uz povoljnu vremensku prognozu, zvaničnici SpaceX-a i NAS-e naveli su da će im prilikom lansiranja astronauta na prvom mjestu biti bezbjednost posade.

SpaceX je na putu da postane prva privatna kompanija koja će poslati astronaute u svemir, što su do sada postigle samo tri države - Rusija, SAD i Kina.

Predsjednik SAD Donald Trump i njegova supruga Melanija stigli su u taj centar kako bi prisustvovali polijetanju. U Kennedy centru je i potpredsjednik SAD Mike Pence sa suprugom. Broj gostiju je ograničen zbog epidemije koronavirusa u čijoj sjenci se odvijaju pripreme za lansiranje.

"Lansiramo američke astronaute na američkim raketama sa američkog tla. Nismo to uradili od 2011. tako da je ovo jedinstven trenutak", rekao je šef NASA-e Jim Bridenstine, prenosi AP.

Ovim lansiranjem, rekao je, svi mogu da pogledaju gore i kažu "gledajte, budućnost je toliko svjetlija od sadašnjosti", i dodao da se nada da će to biti inspiracija za cijeli svijet.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo