10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

27.05.2020 / 23:05 BiH - Ministrica civilnih poslova

Gudeljević: BiH se pretvara u društvo starih

Gudeljević: BiH se pretvara u društvo starih
Foto: MCP - Vijesti.ba

Ministrica civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević rekla je u razgovoru sa predstavnikom Populacijskog fonda UN (UNFPA) za BiH Džonom Kenedijem Mosotijem da su mladi i položaj mladih u BiH veoma važni, imajući u vidu trend ...

...napuštanja zemlje, te da je natalitet sve manji, a populacija starih sve veća, zbog čega se BiH polako pretvara u društvo starih.

Tokom video-sastanka prezentovana je misija UNFPA u BiH, s akcentom na kreiranju strategija razvoja mladih kroz politike na državnom nivou, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Govoreći o strategiji za mlade, Gudeljevićeva i Mosoti su se saglasili da bi to trebao biti temelj za početak saradnje, a koji će započeti zajedničkim obilježavanjem međunarodnog Dana mladih u julu.

Mosoti je naglasio da cilj UNFPA nisu samo puki projekti nego čvrsta institucionalna saradnja koja će promijeniti svijest stanovnika BiH o pitanjima polnog i reproduktivnog zdravlja, zaštiti djevojaka i žena od nasilja i konačno o pitanjima mladih kao polaznoj tački za sve promjene u društvu.

Gudeljevićeva je izrazila zahvalnost što je Ministarstvo civilnih poslova prepoznato kao ključni partner za realizaciju navedenih ciljeva.


(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo