3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

28.05.2020 / 12:12 BiH - Štetočine

SDP opet u službi HDZ-a: Od podrške kladionicama do pokušaja rušenja Vlade

SDP opet u službi HDZ-a: Od podrške kladionicama do pokušaja rušenja Vlade

Baš kada se očekivalo da će SDP BiH organizovati press konferenciju povodom afera koje ih potresaju zadnjih dana, od sumnjive isplate novca njima bliskim firmama u KS do povezanosti sa pranjem novca kroz firmu iz Hrvatske , u ovoj partiji odlučili su se još jednom priteći u pomoć HDZ-u BiH.

Prije nekoliko dana smo napisali da, ukoliko se premijera FBiH Fadila Novalića ni na koji način ne uspije diskreditirati i povezati sa aferom "respiratori", HDZ ozbiljno računa sa pritiskom dijela javnosti iz Sarajeva koja će od premijera FBiH tražiti ostavku iz "moralnih razloga" i po takozvanoj komandnoj odgovornosti. Plan HDZ-a BiH o rušenju Novalića i preuzimanja kontrole nad Vladom, ali i cijelom Federacijom BiH, danas je otpočeo SDP-ovim zahtjevom za Novalićevom smjenom. Baš poput Dragana Čovića, ni SDP-ovi prvaci, danas niti jednom riječju nisu pomenuli Jelku Milićević, koja bi u slučaju odlaska Novalića preuzela kormilo cijele Federcije BiH zajedno sa predsjednikom FBiH Marinkom Čavarom.

Nije ovo prvi put da se SDP BiH stavlja u službu HDZ-a BiH. Treba li podsjećati da je Novalić prvi premijer koji se usudio tražiti oporezivanje kladionica, a takav prijedlog HDZ je prije nekoliko godina zaustavio u Parlamentu FBiH upravo zahvaljujući pomoći i glasovima SDP-a. IFIMES je jučer objavio kako Novalić godinama nastoji oporezovati kladionica, koje godinama izbjegavaju plaćati više desetina miliona eura poreza u budžet, a umjesto toga plaćaju „pokroviteljski reket“ HDZ-u odnosno njenom čelniku akademiku Draganu Čoviću. IFIMES tvrdi da će se zbog toga u narednom periodu nastaviti orkestrirani napadi na Novalića

Da SDP i HDZ nisu na kladionicama prestali koordinirati aktivnosti dokaz je i najnovija afera koju je razotkrio hrvatski USKOK. Firma Analytics Experts glavni je akter afere u vezi s pranjem novca i utajom poreza u Hrvatskoj, a naknadno je otkriveno i da SDP BiH duguje toj firmi 230.000 KM. Analytics Experts je povezan sa firmom supruge bivšeg predsjednika HDZ-a Hrvatske Tomislava Karamarka, osnovanom uoči Općih izbora u BiH 2018. godine, skoro u isto vrijeme kada je osnovana i firma Promotiv d.o.o. smještena u Širokom Brijegu.

Iz SDP-a su priznali da duguju novac firmi Analytics Experts, odnosno da je ta firma otkupila dug SDP-a. Dug približno odgovara iznosu kojeg je Analytics Experts otkupio evidentiran je prema firmi Promotiv d.o.o. i iznosi 198.164,30 KM. Tog duga u izvještaju SDP-a za 2018. Nema, što sugerira mogućnost da je upravo taj dug otkupila hrvatska firma osumnjičena za pranje novca.

Na pitanje zašto je firma iz Širokog Brijega uoči Općih izbora 2018. godine dala skoro 200.000 KM SDP-u za sada neme odgovora. Nagađa se, u političkim i medijskim krugovima, da sve ima veze sa činjenicom da SDP od deset delegata u Domu naroda FBIH nema niti jednog u Klubu Hrvata gdje suvereno gospodari HDZ.

Šef KO SDP KS Damir Mašić, također nije na današnjoj press konferenciji našao za shodno ni da progovori o sumnjivoj isplati 4,6 miliona KM konzorciju okupljenom oko BS Telecoma za projekt gradnje tramvajskih stajališta, koje je potpisao SDP-ov ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Dodatnim zaoštravanjem krize SDP će najmanje naštetiti Fadilu Novaliću, a najviše institucijama države.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo