0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

28.05.2020 / 14:26 BiH - Rasprava

Skupština HNK-a o budžetu: Kockarski rebalans

Skupština HNK-a o budžetu: Kockarski rebalans
Foto: FENA - Vijesti.ba

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona, nakon što je nedavno usvojila Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci privredi, danas razmatra Izmjene i dopune Budžeta za 2020. godinu.

Sjednica koja je započela u 12 sati i ovog puta održava se u Gradskoj vijećnici Mostara, a razlog je obavezno pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, što u zgradi Skupštine nije moguće.

Ministar finansija HNK-a Adnan Faladžić podsjetio je u izjavi za medije da je ovo prvi put u mandatu aktualne Vlade da se u ovom vremenu usvajaju izmjene i dopune budžeta. Ministarstvo finansija je predložilo izradu dokumenta još početkom aprila.

- Mogli ste vidjeti da smo dvadesetak miliona prihoda umanjili za prihode od UIO, prihod od PDV-a i prihod od poreza na dohodak. To je prvi rebalans koji smo uradili. Vjerovatno on neće biti zadnji. Napravili smo projekciju prihoda. To je obuhvat od dvadesetak miliona. Cilj nam je bio dodatna fiskalna stabilnost budžeta i da umanjimo rashodovne pozicije u realne okvire. Imamo stabilno stanje u budžetu bez obzira na loše punjenje. ZZO i bolnice su ušli u krizu sa stabilnim budžetima i zbog toga nema značajnijih problema kad je riječ o vanbudžetskim fodnovima. Sve porezne obveznike kojima je bio zabranjen rad, a nisu otpuštali radnike ćemo subvencionirati. Ova mjera bi u narednoj sedmici mogla rezultirati objavom javnog poziva. Subvencionirat ćemo i kamate. Ona će biti dugoročnijeg karaktera. Nastojat ćemo sporazumom sa Razvojnom bankom obezbijediti blizu 20 miliona sredstava sa dobrim grejs periodom. Isplata sudskih presuda nije ugrožena. Rebalans je porastao, ali vidjeli ste grant s višeg nivoa vlasti odnosno od MMF-a. Ta sredstva su nam neophodna da bismo sve servisirali. Nismo umanjivali redovne mjesečne grantove za univerzitet, pozorište, kazalište i sportske klubove... Umanjenje tih sredstava imalo bi reflekciju za poslovanje značajnih institucija u kantonu. Ako se nastavi loše punjenje budžeta tokom juna i jula, u septembru ćemo biti primorani na novi rebalans, rekao je.

Predsjedavajući Skupštine Šerif Špago napomenuo je da su srezani troškovi koji se odnose na kapitalna ulaganja, kao i viškovi sredstava sa plata.

- Nisu dirani grantovi bitnim institucijama, kao ni grantovi prema socijalnim kategorijama. Uglavnom riječ je o uštedama koje su omogućile rebalans. On je veći za devet miliona, ali kad se uđe u suštinu onda zaključite da je on daleko niži od onoga na papiru.

Klub SDA iz kojeg dolazim će ovaj rebalans podržati. Želimo implementaciju korona-zakona, napomenuo je.

Opozicija je imala mnogo zamjerki i ovaj put. Slaven Raguž (HRS) pobunio se i protiv dnevnog reda današnje sjednice.

- Na prošloj sedmici premijer Herceg je izjavio da će se danas na dnevnom redu naći izvještaj o radu Kantonalnog štaba Civilne zaštite, što ipak nije učinjeno. Ovdje se radi o igri Vlade kojom se zadovoljava zakonska forma. Mi bismo sad trebali podići ruke za njihove prijedloge, a da onda oni nenamjenski i netransparentno troše novac poreznih obveznika. Dokaz je današnji rebalans budžeta koji je ionako protivan zakonu u budžetima. Napravljen je paušalno samo za zadovoljavanje interesa vladajućih. Ovo je puko zadovoljavanje forme, dok se o pravim problemima nastoji izbjeći razgovarati. Pitanje je kako bismo sanirali štete ako bi sutra ne daj Bože došlo do požara. Ovo je igrokaz. Dovedeni smo da dižemo ruke. Naši prijedlozi i sugestije se ne usvajaju. Korona-zakon napisan je kao ispodprosječna pismena vježba, i sad bismo trebali na osnovu toga glasati za rebalans, kazao je.

Aner Žuljević (SDP) konstatovao je kako današnja vlast nije spremna saslušati struku zbog čega, kako je rekao, i imamo stanje u kakvom jesmo.

- SDA i HDZ misle da je sva pamet svijeta u ove dvije stranke. Radi se o opasno ambicioznom i nerealnom dokumentu. Odlučili su se na tehnički rebalans kako bi mogli integrisati sredstva od MMF-a. Nema intervencija vezanih za prihodovnoj strani. Tako da možemo reći da se radi o kockarskom rebalansu. Ovo je kupovina socijalnog mira. Sve govori da će bužeti značajno gubiti prihode, što u ovom rebalansu nemamo. Tako da vjerujem da ćemo uskoro imati iskreniji rebalans. Nadam se da će vlada u tehničkom mandatu ozbiljno pristupiti izradi analitika i planova. Novi šok nam ne treba. Onda nam samo Bog može pomoći, rekao je na kraju.




(Vijesti.ba )

Izdvajamo