1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

28.05.2020 / 14:56 BiH - Neperspektivna vojna lokacija

Izvršena primopredaja dijela vojne lokacije skladišta OS BiH 'Car Dušan' u Rudom

Izvršena primopredaja dijela vojne lokacije skladišta OS BiH 'Car Dušan' u Rudom
Foto:MOBiH

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Mirko Okolić prisustvovao je danas predaji dijela neperspektivne vojne lokacije, u skladištu municije i minsko-eksplozivnih sredstava OS BiH „Car Dušan“ u Rudom.

Primopredaja dijela lokacije održana je u skladu sa Sporazumom o osnovnim principima za rješavanje pitanja nepokretne i pokretne imovine koja će i dalje služiti za potrebe odbrane, koji su 2007. godine potpisali Ministarstvo odbrane BiH i vlade entiteta (Federacije BiH i Republike Srpske).

Na osnovu ovog sporazuma, Republička direkcija za obnovu i izgradnju Republike Srpske je podnijela zahtjev za primopredaju dijela neperspektivne lokacije skladišta OS BiH, u cilju ostvarivanja obostranog interesa za dalje korištenje ove lokacije.

Zamjenik ministra Okolić se ovom prilikom interesirao i za stanje na lokaciji, uređenosti mjesta i skladišnih prostora, te pitanjima koja se odnose na trenutne aktivnosti u procesu uništavanja neperspektivnog naoružanja.

Tokom današnjih aktivnosti u Rudom, Okolić se sastao i sa načelnikom te Opštine, Ratom Rajakom.

Inače, lokacija "Car Dušan" u Rudom, sa aspekta njenog daljeg korištenja, proglašena je neperspektivnom vojnom lokacijom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo